Linkovi

James O'Brien: Crna Gora je snažan NATO partner


James O'Brien tokom posjete Crnoj Gori, 19. februar 2024.
James O'Brien tokom posjete Crnoj Gori, 19. februar 2024.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien saopštio je da je Crna Gora "snažan NATO partner" i da je "ponosan na to", navodeći da se tokom sastanaka sa crnogorskim zvaničnicima uvjerio u posvećenost Crne Gore evropskom putu.

"Jutros sam se sastao sa VDT-om (Milorad Marković) i SDT-om (Vladimir Novović). Na sastancima sam se uvjerio u posvećenost Crne Gore evropskom putu. Podržavamo put Crne Gore u EU", rekao je i dodao da "ovdje nije samo riječ o investiranju u Crnu Goru, već Crna Gora otvara vrata za šire tržiste".

On je izrazio uvjerenje da, kako je rekao, sa ovom Vladom (Milojka Spajića) postoji šansa da se krene u dublju i evropsku i transatlantsku integraciju.

"Drago nam je da sa Crnom Gorom možemo da sarađujemo i drago nam je što Crna Gora ispunjava obavezu izdvajanja dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu", rekao je O'Brien.

O'Brien je naveo da, kada je riječ o EU, "za Crnu Goru se priprema paket koji bi trebalo da smanji novčane troškove i ubrza transport".

"Nadamo se da će to olakšati život svima. Cilj američko-crnogorskog dijaloga je da Crna Gora otvara vrata i to je imidž koji želimo da prenesemo ljudima iz poslovne zajednice", rekao je O'Brien.

Premijer Crne Gore, Milojko Spajić, rekao je da posjeta pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja pokazuje da se ispunjava jedan od ciljeva Vlade - Crna Gora Singapur u Evropi, kao i da je fokus današnjih razgovora bio vezan za ekomomiju, ocjenjujući da Crna Gora bez američke ekonomije "ne može naprijed".

"Za Crnu Goru je ovo ključni momenat kada se ispunjava ona naša priča o Crnoj Gori kao Singapuru Evrope… Crna Gora bez ekonomije od 25 triliona eura kakva je američka, jednostavno ne može naprijed i ne može da ostvari ambiciozne ciljeve koje smo sebi zadali", rekao je premijer.

On je rekao da "jako cijene američke prijatelje koji su stvarno bili jako konstruktivni u smislu crnogorsko-američkog ekonomskog dijaloga".

“Ovo je samo početak", rekao je Spajić na konferenciji za novinare i dodao da “očekuje velike rezultate dijaloga sa američkim kompanijama i da američka privreda bude mnogo zainteresovanija za crnogorsko tržište".

Spajić je ocijenio da je prijedlog EU o Planu rasta za Zapadni Balkan "jako bitan za Crnu Goru, koji od malog crnogorskog tržišta od pola miliona ljudi pravi tržište od pola milijardi i da jako dobro znaju investitori u SAD".

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pripremila plan od oko 90 reformi, koje će Crnu Goru približiti jedinstvenom tržištu EU, što se pomno prati u Washingtonu kao i evropski put Crne Gore.

"Ako se sve desi kao što je planirano, bićemo rekorderi po zatvaranju poglavlja", kazao je Spajić i dodao da očekuje mnogo više investicija i turista iz SAD, te da "zajedno grade infrastrukturu".

XS
SM
MD
LG