Linkovi

James O'Brien novi pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju


James O'Brien
James O'Brien

Američki Senat potvrdio je imenovanje Jamesa O'Briena za pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Njegovo imenovanje podržalo je 67 senatora, dok je protiv izjasnio 31 član gornjeg doma Kongresa, objavljeno je na profilu Senata SAD na društvenoj mreži X.

O'Brien će na mjestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju zamijeniti Yuri Kim, nekadašnju ambasadoricu SAD u Albaniji.

Uoči glasanja o nominaciji, predsjedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora senator Ben Cardin podsjetio je da je O' Brien na pretresu pred tim odborom govorio o važnosti američkog liderstva kada je riječ o integraciji Zapadnog Balkana, Ukrajine i Južnog Kavkaza u "transatlantske ekonomske i političke strukture".

"S obzirom na to da je služio kao glavni zamjenik direktora za planiranje i predsjednički izaslanik za Balkan, biće potpuno informisan ako na Kosovu ponovo izbije konflikt. Neće prezati od toga da prozove loše aktere u Bosni i da radi sa onima koji promovišu mir, transparentnost i prosperitet", poručio je Cardin.

Naglasio je i da je u svjetlu rata u Ukrajini, potreban neko "ko će predvoditi diplomatske napore u ime Amerikanaca na suprostavljanju ruskoj agresiji".

"Ukrajina je jedan od mojih najvećih prioriteta. Jasno je da je u bezbjednosnom interesu SAD da osigura da Rusija ne uspije u Ukrajini. Ukrajina se ne bori samo za sebe. Ako Ukrajina izgubi, Moldavija i Gruzija su sljedeće", upozorio je Cardin.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u State Departmentu vodi Kancelariju za Evropu i Evroazijske poslove i zadužen je za implementaciju spoljne politike SAD u tim regionima.

O'Brien, kogaje na tu poziciju prije par meseci predložio američki predsjednik Joe Biden, biće nadređen izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru.

On je bio viši savjetnik bivše državne sekretarke Madeleine Albright, kao prvi zamjenik direktora za planiranje politika i predsjednički izaslanik za Balkan.

O'Brien službovao je u dvije američke administracije kao specijalni izaslanik američkog predsjednika, saopštila je Bijela kuća.

"Period od 1989. do 2001. proveo je kao viši savjetnik bivše američke državne sekretarice Madeleine Albright, zamjenik direktora za planiranje politike, kao i izaslanik američke administracije za Balkan", bilo je navedeno, između ostalog u objavi Bijele kuće kada je proljetos nominovan O'Brien.

O'Brien je bio i dio američke delegacije tokom pregovora kosovskih Albanaca i vlasti Srbije u Rambujeu 1999.

Razgovori su prethodili NATO intervenciji u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, tokom sukoba tamošnjih vojno-policijskih snaga sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, i humanitarne krize koja je za posljedicu imala raseljavanje stotina hiljada Albanaca sa Kosova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG