Linkovi

James O'Brien nominovan za pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu


James O'Brien
James O'Brien

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden najavio je namjeru da imenuje bivšeg američkog izaslanika za Balkan Jamesa O'Briena za pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja, objavila je Bijela kuća 20. maja.

Prijedlog čeka potvrdu američkog Senata.

O'Brien je bio dio američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu između Kosova i Srbije 1999. godine.

Od 2022. godine Jim O'Brian radi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u State Departmentu.

Prema objavi Bijele kuće, O'Brien je ranije služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bio je viši savjetnik bivšeg američkog državnog sekretara Madeleine Olbright i predsjedničkog izaslanika za Balkan.

"Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući evropske mirovne pregovore, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

O'Brien je također bio uključen u pronalaženje rješenja za okončanje rata u Bosni i Hercegovini i pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan.

On je takođe predvodio podršku Sjedinjenih Država Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu, koji je pomogao privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG