Linkovi

Zemljotres pogodio grčki Krit


Firefighters stand next to a demolished Greek Orthodox church of Profitis Ilias after a strong earthquake in Arkalochori village on the southern island of Crete, Greece, Sept. 27, 2021.
Firefighters stand next to a demolished Greek Orthodox church of Profitis Ilias after a strong earthquake in Arkalochori village on the southern island of Crete, Greece, Sept. 27, 2021.

Na otoku Kritu u Grčkoj je u utorak u 11:30 sati registrovan razoran zemljotres jačine 6,2 stepena prema Richterovoj skali.

Prema podacima EMSC-a, epicentar zemljotresa bio je 122 kilometra istočno od grada Herakliona.

Institut za geodinamiku u Atini takođe je saopštio da je zemljotres koji je pogodio utorak ujutru imao preliminarnu magnitudu 6,3 i da se dogodio u 12.24. po lokalnom vremenu (9:24 GMT), u podmorju kod istočne obale ostrva.

Zemljotresi magnitude 4.1 i 4.5 za koje se vjeruje da su bili naknadni potresi, dogodili su se nekoliko minuta kasnije, saopšteno je iz instituta, prenosi AP.

Nije bilo neposrednih izvještaja o ozbiljnoj šteti ili povrijeđenima. Vlasti su saopštile da policija i vatrogasne ekipe provjeravaju da li na zgradama na istoku Krita ima oštećenja.

Potres se osjetio na grčkim ostrvima istočno od Krita, uključujući Karpatos, Kasos i Rodos.

"Potres se osjetio po cijelom ostrvu i izazvao je zabrinutost jer i dalje osjećamo naknadne potrese iz prethodnog zemljotresa", rekao je zamjenik regionalnog guvernera Krita Ijanis Leondarakis za grčki državni radio.

Stotine ljudi iz sela južno od najvećeg ostrvskog grada, Herakliona, ostaju beskućnici nakon zemljotresa jačine 5,8 stepeni koji je pogodio 27. septembra.

Leondarakis je za potres u utorak rekao: "Na sreću, izgleda da nema ozbiljnih oštećenja uprkos činjenici da je to bio snažan događaj i da se dogodio na plitkoj dubini."

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG