Linkovi

Jak dolar u deset tačaka


Novčanica od jednog dolara (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)
Novčanica od jednog dolara (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

Američki dolar valuta je kojom se kupuju i prodaju vitalni proizvodi i sirovine, ali predstavlja i svojevrsno utočište za finansijere i investitore u teškim vremenima.

Ta moneta se po svojoj vrijednosti nalazi na dvadesetogodišnjem maksimumu – djelimično zahvaljujući očekivanjima da će američke Federalne rezerve povećati svoje kamatne stope brže od većine drugih finansijskih institiucija, piše Reuters.

Ta agencija ukazuje na šta bi u vezi sa jačanjem dolara trebalo obratiti pažnju.

Putovanje u inostranstvo

Jak dolar sjajna je stvar ako ste američki turista. Hoteli, obroci su jeftiniji bez obzira na to da li ste u Londonu, francuskoj rivijeri ili u Kankunu. Jasno je da suprotno važi za turiste koji putuju u SAD, osim ako su ranije kupili karte za Disneyland ili zabavu u Las Vegasu – jer će ih sada koštati više.

Radosti u mjenjačnici

Postoji još jedna blagodet za američke građane koji putuju u neku od devetnaest zemalja koje koriste euro i ujedno slaba utjeha za evropske turiste u Sjedinjenim Državama.

Za konverziju više nije potrebna matematika – jer je odnos između dolara i evra 1:1.

Proizvedeno u Americi (Made in America)

Za kupce širom svijeta u potrazi za vrhunskim američkim brendovima, jak dolar znači da bi mogli skupo da plate za njih – sem ukoliko distributeri ne pokušaju da ublaže uticaj snažne valute.

Prethodnih dana, kompanije poput Matela – proizvođača Barbie lutaka, figura Gospodara svemira i automobilčića Hot Wheels saopštile su da bilježe pad prometa zbog jačanja dolara – iako djeluje da su potrošači bili spremni više da plate. Također, sličan uticaj jačanje dolara imalo je na promet giganta Procter & Gamble i proizvoda poput Pampersa ili Ariela.

Mogući problemi

Jačanje dolara u odnosu na lokalnu valutu pezos - za građane Argentine značilo je udvostručivanje cijena tokom posljednjih godinu dana i rastuću ekonomsku krizu. Vlade i preduzeća u mnogim zemljama u razvoju finansiraju se izdavanjem obveznica u američkim dolarima. Iznos koji duguju, izražen u njihovim lokalnim valutama, sada je veći.

I upotreba kredita postala je skuplja – jer su povećane stope u Sjedinjenim Državama.

Sirovine

Zemlje poput Turske i Egipta koje uvoze sirovine dvostruko ispaštaju. Većina roba, od nafte do pšenice, plaćaju se američkim dolarima – što znači da im je cijena u lokalnim valutama veća za svaki barel ili bušel. Razlog za to je znatan porast cijena uzrokovan ratom u Ukrajini, ekstremnim vremenskim uslovima i posledicama pandemije Covida 19.

Podrška dijaspore

Jači dolar dobra je vijest za građane siromašnijih zemalja, poput Meksika i Gvatemale, koji zavise od novca koji im šalju rođaci zaposleni u Sjedinjenim Državama.

Covid je u 2020. doprinio umanjivanju tih doznaka – ali od tada uplate ponovo postaju izdašnije i masovnije.

Inflacija

Čak i za bogatije zemlje kao što je Njemačka jak dolar može predstavljati probleme jer podstiče visoku inflacija kroz skuplji uvoz. Lokalne centralne banke reagovale su podizanjem kamatnih stopa, što kredite čini skupljim i usporava privredni rast.

Situacija sa ruskom rubljom

Ruska nacionalna valuta nalazi se u udobnom plusu u odnosu na američki dolar – što je neočekivani ishod za zemlju koja se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu. Snaga rublje, donekle vještački izazvana kontrolom tržišta deviza, malo dobrobiti donosi ruskim građanima.

Iako Moskva mjesečno zarađuje možda i desetine milijardi dolara od prodaje energenata Zapadu, tamošnja domaćinstva nisu u mogućnosti da koriste sopstvenu deviznu štednju. Također, brojni zapadne marke – Adidas, H&M, Ikea, povukli su se iz Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Bitcoin

Proglašena kao najbolja odbrana od inflacije, najpoznatija svjetska kriptovaluta nije ispunila očekivanja i izgubila je više od polovine vrijednosti tokom godine uprkos masovnom povećanju potrošačkih cijena.

Mnogi koji su se opredijelili za trgovanje kriptovalutom tokom 2021. sada su odustali od toga – čuvajući ušteđevinu u američkoj nacionalnoj valuti koju smatraju sigurnijom – i obezbjeđuje im kamatu.

Big Mac indeks

Ukoliko se cijena hamburgera može koristiti za poređenje – dolar je zabilježio značajnu vrijednost koja će definitivno oslabiti. Big Mac (poznati hamburger multinacionalne kompanije McDonald's) indeks časopisa Economist koji poredi cijene tog proizvoda širom svijeta – pokazuje da je dolar precenjen u odnosu na sve - osim nekoliko valuta.

Dolar je najskuplji - a Big Mac najjeftiniji za američkog putnika - u Venecueli, Rumuniji i Indoneziji. Suprotno je u Švajcarskoj, Norveškoj i Urugvaju.

XS
SM
MD
LG