Linkovi

Jahta Romana Abramoviča doplovila do Tivta


Superjahta "Solaris" ruskog oligarha Romana Abramoviča usidrena u Tivatskom zalivu, 12. marta 2022. Foto (AP/Risto Bozovic)
Superjahta "Solaris" ruskog oligarha Romana Abramoviča usidrena u Tivatskom zalivu, 12. marta 2022. Foto (AP/Risto Bozovic)

Jahta "Solaris" ruskog milijardera Romana Abramoviča u subotu je uplovila u Tivatski zaliv. 55-godišnji Abramovič spada u grupu oligarha koje je Britanija sankcionisala poslije ruskog napada na Ukrajinu zbog njihovih bliskih veza sa Kremljem. Abramovič demantuje te veze.

Jahta duga 160 metara viđena je u subotu nadomak marine Porto Montenengro u Tivtu, a Vijesti javljaju da je stigla iz Barcelone.

Crnogorske vlasti nisu odmah komentarisale vijest o dolasku jahte vrijedne 600 miliona dolara. Crna Gora se pridružila zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski oligarsi proteklih dana nastoje da svoje takozvane "superjahte" premjeste na bezbjedne lokacije da bi izbjegli zaplijenu zbog sankcija. Vlasti u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama su zaplijenile nekoliko luksuznih brodova.

Vjeruje se da je Roman Abramovič, koji se obogatio zahvaljujući trgovini metalima i naftom, kupio ili naručio gradnju najmanje sedam svjetskih najvećih jahti, a neke od njih je kasnije prodao drugim oligarsima.

Upravni odbor engleske Premijer lige smenio je Romana Abramoviča sa mjesta direktora Chelsea, nakon što mu je britanska vlada uvela sankcije, optužujući ga za "jasne veze sa režimom Vladimira Putina".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG