Linkovi

Skrivajući se pred očima Izraela: Vođa Hamasa skovao najsmrtonosniji plan


Jahja Sinvar (u sredini) drži na ramenima sina poginulog Hamasovog borca, na sahrani u Gazi u martu 2017. (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)
Jahja Sinvar (u sredini) drži na ramenima sina poginulog Hamasovog borca, na sahrani u Gazi u martu 2017. (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)

Prošle godine, Jahja Sinvar je na skupu u Gazi rekao da će Hamas poslati borce i lansirati rakete u žestokom udaru na Izrael, naciju koja ga je zatvorila 23 godine prije nego što je oslobođen i uspio da postane lider u toj ekstremističkoj grupi koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju terorističkom.

Govor Hamasovog lidera u Gazi hiljadama pristalica imao je obilježja hiperbole koja se dopada masi. Manje od godinu dana kasnije, Izrael je otkrio da to nije prazna prijetnja, kada su pripadnici Hamasa probili ogradu u Gazi, ubili oko 1.200 ljudi i uzeli više od 200 talaca.

„Doći ćemo vam, ako Bog da, u bujnoj poplavi. Doći ćemo vam sa beskrajnim raketama, doći ćemo vam u beskrajnoj poplavi vojnika, sa milionima naših ljudi, kao plima”, rekao je on tokom obraćanja 14. decembra.

U vrijeme kada je držao govor, Sinvar i vojni vođa islamističkih ekstremista Mohamed Deif već su skovali tajne planove za napad 7. oktobra, najsmrtonosniji dan u 75-godišnjoj historiji Izraela. Kao odgovor, Izrael je bombardovao i izvršio invaziju na Gazu, ubivši više od 15.000 Palestinaca.

Kada se sada slušaju Sinvarove riječi, one su predskazanje toga što je trebalo da se dogodi - napad Hamasa koji je nazvao „poplavom Al-Aksa”. To je referenca na džamiju u Jerusalimu - jedno od najsvetijih mjesta u islamu, ali je i jedno od najsvetijih mjesta u judaizmu, a Jevreji tu lokaciju nazivaju Brdo hrama.

Izraelska policija je prethodnih godina često sprovodila racije u kompleksu Al-Akse i sukobljavala se sa nasilnim palestinskim demonstrantima.

Sinvar predvodi pregovore o razmjeni zatvorenika i talaca i upravlja vojnim operacijama zajedno sa Deifom i još jednim komandantom, vjerovatno iz bunkera ispod Gaze, rekla su za Reuters tri izvora iz Hamasa.

Visoki izraelski bezbjednosni zvaničnik rekao je novinarima ove nedjelje da je Sinvar imao uticaj na razgovore uz posredovanje Katara koji su doveli do prekida vatre koji je okončan u petak nakon što je Izrael oslobodio više od 200 palestinskih zatvorenika u zamjenu za desetine izraelskih talaca u Gazi.

Sinvar na sastanku sa Peter Maurerom, predsednikom Međunarodnog Crvenog krsta, septembar 2017. (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)
Sinvar na sastanku sa Peter Maurerom, predsednikom Međunarodnog Crvenog krsta, septembar 2017. (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)

U danima nakon napada 7. oktobra, neki od oslobođenih izraelskih talaca su rekli da su vidjeli Sinvara u tunelima. Pitanje razmjene talaca i zatvorenika duboko je lično za Sinvara, koji je polovinu svog odraslog života proveo iza rešetaka i obećao da će osloboditi sve palestinske zatvorenike u Izraelu.

U jedinoj izjavi poslije napada, pozvao je udruženja za brigu o pritvorenicima da pripreme imena Palestinaca zatvorenih u Izraelu, sugerišući da će svi biti vraćeni kući.

I sam je bio jedan od 1.027 Palestinaca puštenih 2011. iz izraelskih zatvora u zamjenu za jednog izraelskog vojnika Gilada Šalita koji je otet i držan je u Gazi.

„Pozivam na otpor, da obećamo da ćemo osloboditi preostale zatvorenike. Ovo mora odmah da se pretvori u plan u praksi”, rekao je on na velikom skupu pošto se vratio u Gazu poslije oslobađanja.

„Mrtav čovjek hoda”

Rođen u izbjegličkom kampu Kan Junis, Sinvar (61) je izabran za vođu Hamasa u Gazi 2017. Od 7. oktobra Izrael smatra da on i drugi lideri „žive na pozajmljenom vremenu”, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Malo je vjerovatno da će Izrael okončati rat prije nego što Sinvar bude mrtav ili zarobljen, rekli su zvaničnici u regionu.

Sinvar je postao poznat kao nemilosrdni izvršilac, šef bezbjednosnog aparata Al-Majd koji je pratio, ubijao i kažnjavao Palestince optužene za saradnju sa izraelskom tajnom službom prije nego što je uhapšen.

I lideri Hamasa i izraelski zvaničnici koji poznaju Sinvara slažu se da je on izuzetno posvećen ekstremističkom pokretu.

Jedan zvaničnik Hamasa sa sjedištem u Libanu opisao ga je kao „puritanca... sa nevjerovatnom sposobnošću izdržljivosti”.

Majkl Kubi, bivši zvaničnik tajne službe Šin Bet koji je ispitivao Sinvara 180 sati u zatvoru, rekao je da se jasno istakao po sposobnosti da zastrašuje i komanduje. Kada je Sinvar imao 28 ili 29 godina, Kubi gaje pitao zašto već nije oženjen.

„Rekao mi je: 'Hamas je moja žena, Hamas je moje dijete. Hamas je za mene sve'”.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Dječija soba u kibucu Nir Oz u južnom Izraelu, poslije napada Hamasa 7. oktobra. (Foto: (AP/Francisco Seco)
Dječija soba u kibucu Nir Oz u južnom Izraelu, poslije napada Hamasa 7. oktobra. (Foto: (AP/Francisco Seco)
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Dječija soba u kibucu Nir Oz u južnom Izraelu, poslije napada Hamasa 7. oktobra. (Foto: (AP/Francisco Seco)

Sinvar je uhapšen 1988. i osuđen na uzastopne doživotne kazne za planiranje otmice i ubistva dva izraelska vojnika i četvorice Palestinaca.

U zatvoru je nastavio da zagovara tvrdokorne stavove prema kolaboracionistima, rekli su Izraelci koji su bili u kontaktu sa njim.

U to vrijeme „nije imao jevrejsku krv na rukama, imao je palestinsku krv na rukama”, rekao je Juval Biton, prethodno šef Obavještajnog odjeljenja Izraelske zatvorske službe, za TV Kanal 12 u oktobru.

Biton, stomatolog koji je liječio Sinvara, rekao je da su izraelski ljekari 2004. uklonili tumor na Sinvarovom mozgu. „Spasili smo mu život i ovako se zahvaljuje”, rekao je Biton, čiji je nećak među taocima u Gazi.

Kubi je opisao Sinvar kao čovjeka posvećenog uništenju Izraela i ubijanju Jevreja. Visoki izraelski zvaničnik opisao ga je kao „psihopatu”, dodajući „mislim da način na koji on shvata stvarnost nije sličan racionalnijim i pragmatičnijim teroristima”.

Biton je dodao da je lider Hamasa bio spreman da dozvoli ogromnu patnju zbog zacrtanog cilja i da je jednom u zatvoru doveo 1.600 zatvorenika na ivicu masovnog štrajka glađu do smrti, u znak protesta zbog tretmana dvojice muškaraca u izolaciji.

„Bio je spreman da plati svaku cijenu za princip”, rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG