Linkovi

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas se sastaje s američkim dopredsjednikom Josephom Bidenom


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas se sastaje s američkim dopredsjednikom Josephom Bidenom
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas se sastaje s američkim dopredsjednikom Josephom Bidenom

Osim posjeta Bijeloj kući, predviđeno je i nekoliko susreta gospođe Kosor s američkim zakonodavcima, senatorima Georgeom Voinovichem te Markom Begichem, zatim senatoricom Jeanne Shaheen, koja predsjedava Pododborom za europska pitanja u Odboru za vanjske poslove, kao i s članovima Hrvatskog kluba u Kongresu

Razgovori u Bijeloj kući zakazani su za danas poslijepodne, a vodeće teme bit će približavanje Hrvatske Europskoj uniji te situacija u Bosni i Hercegovini. Američko-hrvatski odnosi su na iznimno visokoj razini, Sjedinjene Države smatraju Hrvatsku dobrim partnerom unutar NATO saveza, dok Hrvatska ima bezrezervnu potporu Washingtona za što brži ulazak u Europsku uniju, ali i potporu da se preostali slučajevi hrvatskih optuženika na haškom tribunalu riješe što prije.

Iz diplomatskih izvora saznajemo da će biti riječi i o ulaganjima u Republiku Hrvatsku, o čemu je govorio američki veleposlanik u Zagrebu James Foley koji je naglasio da veće investicije priječe birokratske zapreke, visoki porezi i čak 250 raznih nameta.

Posjet hrvatske premijerke dogovoren je nakon što se nedavno srela s predsjednikom Obamom u Pragu.

Osim posjeta Bijeloj kući, predviđeno je i nekoliko susreta gospođe Kosor s američkim zakonodavcima, senatorima Georgeom Voinovichem te Markom Begichem, zatim senatoricom Jeanne Shaheen, koja predsjedava Pododborom za europska pitanja u Odboru za vanjske poslove, kao i s članovima Hrvatskog kluba u Kongresu.

Hrvatska premijerka će posjetiti i Muzej holokausta te će se susresti s predstavnicima židovskih udruga. Na kraju dvodnevnog boravka u Sjedinjenim Državama, predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor položit će vijenac na Grobnici neznanih, na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nadomak američkog glavnog grada.

XS
SM
MD
LG