Linkovi

Jadranka Kosor pred Glavnom skupštinom UN-a i na Wall Streetu


Jadranka Kosor, Prime Minister of Croatia, addresses the 65th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters Monday, Sept. 20, 2010. (AP Photo/Frank Franklin II)
Jadranka Kosor, Prime Minister of Croatia, addresses the 65th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters Monday, Sept. 20, 2010. (AP Photo/Frank Franklin II)

Hrvatska premijerka je označila početak rada burze i razgovarala o hrvatskom gospodarstvu s direktorom Burze Duncanom Niederauerom

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, prije govora na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, imala je priliku razgovarati s vodećim ljudima na njujorškoj burzi, a jučer je i označila početak atkivnosti na Wall Streetu.

Prije nego je označila pocetak rada na burzi premijerka Kosor je razgovarala s direktorom njujorske burze Duncanom Niederauerom, ponajvise o ulaganju u hrvatsko gospodarstvo, poglavito u turizam, o čemu je izjavila:

JK: "Sve grane hrvatskog gospodarstva su zanimljive za ulagace. Mi smo predstavili nekoliko desetaka vaznih projekata za moguca investiranja... na tome cemo i dalje raditi. Vjerujem da u tom kontekstu ima i moze biti zainteresiranih za ulaganja u Hrvatsku, medju njima i americkih investitora. Mi smo danas puno govorili o turizmu kao osobito respektibilnoj grani, perspektivnoj za ulaganje tako da vjerujem da ce biti pozitivnih rezultata s obzirom da cu u New Yorku razgovaratii s predstavnicima americkih gospodarstvenika".

Medjutim, stranih ulaganja nema bez borbe protiv korupcije koja je najveca prepreka za ulazak vecih investicija u Hrvatsku. Upravo premijerka Kosor predvodi takva nastojanja:

JK: "Naravno! Ja svakodnevno govorim da je borba protiv korupcije i borba za snazenje hrvatskog gospodarstva, jer ne mozemo ocekivati ozbiljne i velike ulagace koji imaju i trunku sumnje da ce do mogucnosti za ulaganje samo ako budu morali nekome dati neki novac. Mi zaista puno radimo. Sto se borbe protiv korupcije tice Vlada, prije svega, mora stvarati politicko ozracje u kojem postoji isljucivo nulta tolerancija prema bilo koji i bilo ciji oblik korupcije. Vjerujem da su rezultati vidljivi, a mi dalje idemo u svim smjerovima bez obzira na politicku ili bilo koju drugu pripadnost".

U Hrvatskoj se upravo razvija novi korupcijski skandal vezan uz davanje mita visokim politickim duznosnicima koji su osiguravali poslove njemackom koncernu Daimler. Istragu oko tog slucaja vodilo je americko pravosudje koje je nedavno poslalo hrvatskom drzavnom odvjetniku i policiji svu potrebnu dokumentaciju, ali ne i imena politicara koji su uzeli oko cetiri milijuna eura mita. Zato smo pitali gospodju Kosor je li o aferi Daimler razgovarala tijekom boravka u New Yorku?

JK: "Ne. Ja ovdje nemam dogovorene razgovore s predstavnicima americkih vlasti. Moj dolazak je planiran kao dolazak u Ujedinjene Narode i zbog nekoliko vaznih gospodarskih susreta. Svakako da treba istaknuti da oko svih afera temeljni posao vode nadlezne institucije, prije svega Drzavno odvjetnistvo USKOK i policija...Vlada, prije svega, mora stvoriti povoljno politicko ozracje, stvarati ga svakodnevno i osiguravati ono sto je jedan od preduvjeta za bilo koji veliki posao, a to je dovoljno novca i dobro, cvrsto zakonodavstvo".

Jadranka Kosor je prije svega 24 sata najavila promjene u Vladi do kraja godine. No, evo kako, dan kasnije, odgovara na pitanje - je li Hrvatska spremna na promjene?

JK: "Ne znam na kakve promjene mislite? Sasvim sigurno da politickih promjena nema niti ce ih biti. Izbori su krajem slijedece godine, a sada necu stranacki govoriti o tome kakvi ce biti stranacki rezultati izbora krajem 2011-te. To nas u ovom trenutku apsolutno ne opterecuje. Mi moramo raditi svoj, zavrsiti pristupne pregovore s Europskom unijom slijedece godine, potpisati pristupni ugovor, uspjesno se boriti protiv korupcije i svakako provesti do kraja, bez ostatka program gospodarskog oporavka. Sve drugo je manje vazno!"

Na konstataciju da je dan ranije govorila o mogucim promjenama u Vladi, Jadranka Kosor je samo rekla:

JK: "Evo odgovorila sam. Sve drugo je manje vazno. Hvala lijepa!"

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor danas ima zakazan sastanak s predstavnicima americkog gospodarstva, a vodeca tema je, kao i do sada - ulaganje u Hrvatsku.

Iz New Yorka, za Glas Amerike, Ivica Puljic.

XS
SM
MD
LG