Linkovi

Jack Lew za novog ministra financija


Kako je najavljeno, predsjednik Obama nominira dosadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće Jacka Lewa za novog ministra financija. Lew će zamijeniti Timothyja Geithnera koji je, tokom protekle četiri godine, dobijao mješovite ocjene.

Jack Lew je svoju karijeru započeo 1973. godine, kao zakonodavni savjetnik u Kongresu; kasnije, bio je na čelu Ureda za upravljanje i proračun u administracijama predsjednika Clintona i predsjednika Obame. A ima i iskustvo investicijskog bankara.
Lewa prati reputacija čvrstog pregovarača, s dubokim razumijevanjem detalja i finesa ogromnog američkog budžeta.

Ta će reputacija vjerojatno biti stavljena na kušnju u nadolazećim mjesecima, kad Kongres i Bijela kuća krenu u bitku oko saveznog proračuna i sve većeg duga.
Prije četiri godine, kad je Timothy Geithner, do tada predsjednik njujorškog ogranka američke središnje banke, preuzeo američko ministarstvo financija, nezaposlenost je bila u porastu, a tržišta vrijednosnim papirima i nekretninama bila u opasnosti od kolapsa.

Geithner je pomogao i Bushovoj i novoj Obaminoj administraciji da koristi plan vrijedan 700 milijardi dolara za potporu nestabilnim financijskim tvrtkama u pokušaju da umiri i otkloni sumnje investitora, biznisa i potrošača.

Unatoč mnogim kritikama, program je, kaže ekonomist Desmond Lachman, iz instituta American Enterprise, pomogao.

“Zemlja je bila sučeljena s velikom krizom, mnogi su bili uvjereni da bismo lako mogli skliznuti u depresiju, on je pomogao da se situacija stabilizira.”
No, Lachman i kritičari Geithnera kažu da je malo učinio po pitanju svakodnevnog rasta gospodarstva.

“Suvise je često favorizirao Wall Street, bogate investitore, na štetu Main Streeta, običnog svijeta.”

Sarah Anderson, iz Instituta za političke studije, izražava nadu u novi pristup u ministarstvu financija.

“Tri stvari na koje treba obratiti pažnju pod novim ministrom financija: Hoće li biti agresivniji u zauzdavanju Wall Streeta? Hoće li učiniti više da bi pomogli kućevlasnicima kojima prijeti zaplijena od strane vjerovnika? I hoće li lupati samo po deficitu ili će nastojati vratiti naše gospodarstvo na noge prije nego što počnu raditi na njemu?

Iduća dva mjeseca bit će ispit za Jacka Lewa, kako se bitka oko proračunskog deficita bude zaoštravala u Kongresu. Iako su se tržišta vrijednosnim papirima i nekretninama kao i bankarska industrija stabilizirali, ekonomisti upozoravaju da američko gospodarstvo i dalje ostaje krhko. Bez dogovora o budžetu u Kongresu, oporavak američkog gospodarstva, kažu mnogi, mogao bi posustati.
XS
SM
MD
LG