Linkovi

Jacinda Ardern odlazi s mjesta premijerke Novog Zelanda


Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern govori na konferenciji za novinare u Sidneju, Australija, 8. jula 2022.
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern govori na konferenciji za novinare u Sidneju, Australija, 8. jula 2022.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern u četvrtak je objavila da "nema više u rezervoaru" da nastavi da vodi zemlju i da će se povući najkasnije početkom februara i neće tražiti ponovni izbor.

Ardern je, suzdržavajući suze, rekla da je bilo teških pet i po godina kao premijerka i da je samo čovjek i da se treba povući.

"Ovog ljeta, nadala sam se da ću pronaći način da se pripremim ne samo za još jednu godinu, već za još jedan mandat - jer to je ono što ova godina zahtijeva. Nisam to mogla učiniti", rekao je Ardern (42) na konferenciji za novinare.

„Znam da će biti mnogo diskusija nakon ove odluke o tome šta je bio takozvani 'pravi' razlog... Jedini interesantan ugao koji ćete naći je da nakon šest godina velikih izazova, je ljudski", nastavila je. "Političari su ljudi. Dajemo sve što možemo, dokle god možemo, a onda je vrijeme. A za mene je vrijeme."

U nedjelju će se održati glasanje vladajuće Novozelandske Laburističke partije za novog lidera; lider stranke će biti premijer do sljedećih općih izbora. Ardernin mandat će se završiti najkasnije 7. februara, a opšti izbori će biti održani 14. oktobra.

Ardern je rekla da vjeruje da će laburisti pobijediti na predstojećim izborima.

Zamjenik premijera Novog Zelanda Grant Robertson, koji je i ministar finansija, rekao je u izjavi da neće nastojati da bude sljedeći lider laburista.

Ardernin nasljednik na mjestu lidera stranke i premijera suočava se s teškim testom na općim izborima, uz pad podrške laburistima i očekuje se da će zemlja ući u recesiju sljedećeg kvartala.

Anketa 1News-Kantar objavljena u decembru pokazala je da laburisti imaju 33%, što je pad u odnosu na 40% početkom 2022. To znači da čak i sa tradicionalnim koalicionim partnerom, Zelenom strankom, sa 9%, laburisti ne bi mogli držati većinu.

Komentatori ukazuju na nekoliko ministara kao mogućnosti za tu ulogu, uključujući bivšeg ministra COVID-a i sadašnjeg ministra obrazovanja i policije Chrisa Hipkinsa i sadašnjeg ministra pravde Kiri Allena.

PORODIČNO VRIJEME

Ardern je rekla da se ne povlači zato što je posao bio težak, već zato što je vjerovala da drugi mogu obaviti bolji posao.

Namjerila je reći svojoj kćerki Neve da se raduje što će biti tamo kada krene u školu ove godine i rekla je svom dugogodišnjem partneru Clarkeu Gayfordu da je vrijeme da se vjenčaju.

Ardern je izbila na globalnu scenu 2017. godine kada je sa 37 godina postala najmlađa žena na čelu vlade na svijetu.

Jašući talas "Jacinda-manije", strastveno je vodila kampanju za ženska prava i okončanje dječijeg siromaštva i ekonomske nejednakosti u zemlji.

Osam mjeseci nakon što je postala premijerka postala je druga izabrana liderka koja je rodila dok je bila na funkciji, nakon pakistanske Benazir Bhutto. Mnogi su vidjeli Ardern kao dio vala progresivnih ženskih liderki, uključujući finsku premijerku Sannu Marin.

Njen empatičan stil vođenja bio je zacementiran njenim odgovorom na masovne pucnjave u dvije džamije u Christchurchu 2019. godine u kojima je ubijena 51 osoba, a povrijeđeno 40.

"Njen univerzalni poziv na ljudsko jedinstvo sa saosjećanjem natjerao me da plačem od tada, a tjera me da plačem i sada", rekao je Farid Ahmed, preživjeli i suprug žrtve napada u Christchurchu.

"Njena dobrota, mudrost i napori za mir u svijetu bili su izuzetan primjer za svjetske lidere", rekao je. "Razumijem da joj je potreban odmor i želim joj sve najbolje u životu."

Ardern je napade brzo označila kao "terorizam" i nosila je hidžab dok se sastala sa muslimanskom zajednicom dan nakon napada, rekavši im da je cijela zemlja "ujedinjena u tuzi". Obećala je i izvršila veliku reformu zakona o oružju u roku od mjesec dana.

"Jacinda Ardern je pokazala svijetu kako da vodi sa intelektom i snagom. Ona je pokazala da su empatija i uvid moćni liderski kvaliteti", rekao je u četvrtak australijski premijer Anthony Albanese.

ŠANSA DA SE OSVJEŽI RAD

Ardern je dobila pohvale širom političkog spektra za svoje postupanje s pandemijom COVID-19, zbog koje se zemlja suočila sa nekim od najstrožih mjera na globalnom nivou, ali je također rezultirala jednim od najnižih stopa smrtnih slučajeva.

Ali njena popularnost je oslabila tokom protekle godine jer je inflacija porasla na skoro tri decenije najviše, centralna banka je agresivno povećala stopu gotovine, a kriminal je porastao.

Zemlja postaje sve više politički podijeljena oko pitanja kao što su vladina rekonstrukcija vodne infrastrukture i uvođenje programa poljoprivrednih emisija. Ardern i Laburisti su vidjeli da njihova podrška u anketama pati.

Politički komentatori kažu da će njen odlazak ojačati opozicionu konzervativnu Nacionalnu stranku, ali bi također mogao dati laburistima priliku da se osvježe i ponovo pozicioniraju uoči izbora.

"Postoji potencijal da lider laburista uđe i na neki način resetuje Laburističku stranku na stranku koja je fokusirana na pitanja na koja su birači fokusirani - troškove života, inflaciju i osiguravanje da radnici koji zarađuju plaća dobiju veći dio svog dijela bogatstvo", rekla je Josie Pagani, bivša kandidatkinja laburista.

XS
SM
MD
LG