Linkovi

Jačanje sigurnosnih službi u Rusiji praćeno ubojstvima 19 novinara za vladavine Vladimira Putina


Jačanje sigurnosnih službi u Rusiji praćeno ubojstvima 19 novinara za vladavine Vladimira Putina
Jačanje sigurnosnih službi u Rusiji praćeno ubojstvima 19 novinara za vladavine Vladimira Putina

Zakon, usvojen dok je Vladimir Putin bio predsjednik, proširio je termin „ekstremizam“ tako da uključuje kritiku državnih dužnosnika od strane medija

Organizacija Odbor za zaštitu novinara iz New Yorka priopćila je da je 19 novinara ubijeno u Rusiji tijekom vladavine nekoć predsjednika, a sada premijera Vladimira Putina. Dvoje ruskih novinara nedavno je objavilo knjigu koja dokumentira ponovno jačanje sigurnosnih službi pod Vladimirom Putinom i prijetnju koju one predstavljaju za slobodne medije u Rusiji.

U nedavno objavljenoj knjizi „Nova velikodušnost“ Andrei Soldatov i Irina Borogan spominju zakon usvojen dok je Vladimir Putin bio predsjednik, a koji je termin „ekstremizam“ proširio tako da uključuje kritiku državnih dužnosnika od strane medija. Soldatov kaže da ruski dužnosnici koriste pravni pritisak, uključujući zatvaranje, kako bi utihnuli novinare: "No ukoliko kritizirate niže dužnosnike, na primjer, poručnike, bojnike ili pukovnike to može biti još opasnije. Isti je problem s lokalnim i regionalnim vladama. Oni misle da ih nitko ne kontrolira, čak ni Kremlj, tako da se osjećaju slobodnima da koriste vrlo oštre metode protiv novinara."

Takve oštre metode uključuju napade koji su rezultirali u slomljenim kostima, oštećenjima mozga i – smrću! Direktorica Odbora za Europu i Srednju Aziju, Nina Ognyanova, predstavila je autore knjige „Nova velikodušnost“ ističući kako je naslov izveden iz izjave bivšeg direktora ruske sigurnosne službe FSB, Nikolaja Patrusheva. On je rekao da njegovu organizaciju pokreće osjećaj ruskog patriotizma.

Ognyanova kaže da je deset godina istraživačkog rada Soldatova i Borogan pokazalo da to nije točno: "Ne radi se o velikodušnosti, ili osjećaja da se služi iz patriotskih pobuda, već se radi o čistoj pohlepi. Sigurnosne službe pretvorile su se u biznis, korporativni interes koji funkcionira bez polaganja računa i kažnjavanja."

Andrei Soldatov primjećuje da je premijer Putin prvi ruski čelnik čiji temelj vlasti počiva isključivo na službama sigurnosti. On kaže da je nedugo nakon kraha Sovjetskog Saveza 1991. godine postojalo kratko razdoblje kad je FSB odgovarao na mišljenje javnosti i novinara jer se bojao mogućnosti političke reforme. No to nije dugo potrajalo: "Kremlj je otvoreno rekao da je FBS oslabio tijekom demokratskih reformi 1990-tih te da treba podršku. Zbog toga je FSB počeo prekidati kontakte s novinarima."

Nakon 19 neriješenih i loše istraženih ubojstava novinara, istraživačko novinarstvo je uglavnom ušutkano u Rusiji. Autori ističu dnevnik Novaya Gazeta kao jedan od posljednjih neovisnih glasova u zemlji. No i novinari tog lista našli su se na udaru, a najpoznatiji je slučaj novinarke Anne Politkosvkaye koja je ubijena u Moskvi prije točno četiri godine.

Irina Borogan kaže da novinari još uvijek dobivaju informacije unutar FSB-a od nekih nižih djelatnika koji su nezadovoljni onim što radi njihova organizacija: "Naročito korisni za novinare mogu biti otpušteni dužnosnici. Oni imaju dosta problema sa svojim šefovima i to se može iskoristiti. Oni možda imaju vrlo dobre informacije za vas."

Autori nove knjige zaključuju da su ruske sigurnosne službe previše sumnjičave, usmjerene prema unutra te da imaju klanski mentalitet. Sve to, zaključuju oni, pretače se u slabe obavještajne i protuobavještajne operacije. Oni dodaju da su tajni agenti sada posvuda unutar ruske vlade te da potkopavaju učinkovitost državne uprave u cjelini.

XS
SM
MD
LG