Linkovi

Jablaničko jezero: Od izvještaja o ekološkoj katastrofi do odgovora Elektroprivrede


Jablaničko jezero ovih dana
Jablaničko jezero ovih dana

Nakon medijskih izvještaja da je nakon ispuštanja vode došlo do ekološke katastrofe na Jablaničkom jezeru, oglasila se i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (BiH) negirajući to.

Jablaničko jezero je gotovo presušilo proteklih dana, a izvještaji o katastrofi nesagledivih razmjera, zasnovani su, uglavnom, nakon razgovora sa lokalnim aktivstima i ribarima, te sa nekolicinom profesora zoologije i ekologije.

Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, u razgovorima za medije je naveo da je stradalo više od dva miliona ribljih jedinki.

​Za to vrijeme iz Elektroprivrede nije stiglo nikakvo obrazloženje.

Jablaničko jezero u ljetnom periodu
Jablaničko jezero u ljetnom periodu

Danas su putem saopćenja odbacili tvrdnje o ekološkoj katastrofi. Kažu da nije ugroženo propisano ispuštanje vode za druge namjene, osim za podmirenje potreba elektroenergetskog sistema.

Pojašnjavaju da se period unazad pet mjeseci karakteriše kao hidrološki izuetno sušni period.

Podsjetili su na sličnu situaciju sa Jablaničkim jezerom iz 2012. godine.

„Ni u tom periodu nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera, odnosno, riblji fond je u potpunosti sačuvan”, saopćila je Elektroprivreda.

Jablaničko jezero je nastalo pedesetih godina izgradnjom brane visoke oko 80 metara. Ovo akumulacijsko jezero se prostire od Konjica do Jablanice na dužini od oko 30 kilometara.

XS
SM
MD
LG