Linkovi

Jablaničko jezero: Inspektor nije uočio ni jednu uginulu ribu


Jablaničko jezero nakon ispuštanja vode
Jablaničko jezero nakon ispuštanja vode

Federalni vodni inspektor nije zapazio ni jednu uginulu ribu u obilasku Jablaničkog jezera, kao ni znakove ekološke katastrofe, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pored toga, konstatovano je da je zbog izuzetno niskih temperatura početkom januara, te povećanja potrošnje električne energije, HE Jablanica bila prinuđena nastaviti proizvodnju električne energije na kotama koje su bile ispod minimalnog graničnog stanja akumulacije koje je definisano za mjesec januar.

Iz ove institucije na teren su poslali poljoprivrednu inspekciju i inspekciju za zaštitu okoliša.

„Kako još uvijek nije izvršen potpuni uvid u trenutno stanje po svim navedenim oblastima inspekcijskog nadzora, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije sačinila kompletan i konačan izvještaj o stanju u pomenutim oblastima”, saopćeno je.

Jablaničko jezero je gotovo presušilo proteklih dana, a mediji su izvještaje o ekološkoj katastrofi zasnovali nakon razgovora sa lokalnim aktivstima i ribarima, te sa nekolicinom profesora zoologije i ekologije.

Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, u razgovorima za medije je naveo da je stradalo više od dva miliona ribljih jedinki.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH) su saopćili da su vodu ispustili radi podmirenja potreba elektroenergetskog sistema. Naveli su da se period unazad pet mjeseci karakteriše kao hidrološki izuetno sušni period.

Jablaničko jezero je nastalo pedesetih godina izgradnjom brane visoke oko 80 metara. Ovo akumulacijsko jezero se prostire od Konjica do Jablanice na dužini od oko 30 kilometara.

XS
SM
MD
LG