Linkovi

Jača protivljenje gradnji džamije u blizini mjesta terorističkog napada u New Yorku


Jača protivljenje gradnji džamije u blizini mjesta terorističkog napada u New Yorku
Jača protivljenje gradnji džamije u blizini mjesta terorističkog napada u New Yorku

Od rujna 2001. godine američki muslimani se često susreću s javnim i povremeno organiziranim protivljenjem gradnji džamija i islamskih vjerskih centara

Pitanje je prilično jednostavno. Treba li jednoj islamskoj organizaciji dopustiti da – samo dva ulična bloka od Nulte točke – izgradi 13-katni islamski centar s prostorijama za molitvu. Kao vlasnik lokacije – koja se inače ne vidi s Nulte točke – ova organizacija ima pravo gradnje. No, protivljenje tom projektu se širi Manhattanom. Pamela Geller na čelu je udruge građana koja se zove 'Zaustavimo islamizaciju Amerike'.

"Mi smatramo da je Nulta točka ratni spomenik. To je naše groblje i ideja o gradnji džamije na tom mjestu je uvredljiva. Uvredljivo je i ponižavajuće da se tu izgradi džamija, gdje su poginule tisuće ljudi…"

Predloženi projekt gradnje vodi imam Feisal Abdul Rauf. On je na nedavnom sastanku lokalne vlasti na Manhattanu rekao da će islamski centar biti otvoren svima te da ovaj objekt neće biti primarno džamija.

"Bit će tu obrazovnih i međuvjerskih programa. Točno, bit će tu i prostorija za molitvu, jer mi se molimo pet puta dnevno. Međutim, pokrenut će se mnoge kulturne aktivnosti koja će biti od koristi cijeloj zajednici."

Ovaj imam je protivnike gradnje ove džamije optužio da boluju od 'islamofobije' te da misle da svi muslimani simpatiziraju teroriste. Međutim, jedna nedavna anketa pokazuje da se većina stanovnika New Yorka protivi gradnji džamije. Takvo je raspoloženje bilo očito i na sjednici lokalnog tijela koje se brine za očuvanje javnih spomenika.

Republikanski kongresnik Rick Lazio optužio je imama Raufa da je povezan s islamskim ekstremistima, što ovaj niječe. Rick Lazio inače kaže da je dio jednog od aviona koji su se 11. rujna obrušili na Svjetske trgovinski centar završio u zgradi u kojoj bi sada trebao biti islamski centar. Po Laziu, zbog toga ta lokacija treba ostati u svom prvobitnom obliku, bez islamskog centra.

"Ovo je mjesto dio napadnutog područja, ono ima povijesnu važnost, jer nas podsjeća što se dogodilo tog najstrašnijeg dana u povijesti New Yorka."

Newyorško tijelo koje odlučuje o zaštiti javnih spomenika donijet će odluku o ovoj lokaciji za nekoliko tjedana. Ako se odluči da ovo mjesto ima povijesnu važnost, njezin vlasnik – islamska organizacija – morat će promijeniti svoje planove. Međutim, niti promjene u projektu ne bi zadovoljile protivnike islamskog centra.

Ovaj Newyorčanin smatra da bi gradnja takvog centra bila ravna 'pljuvanju u lice' cijelom Manhattanu. On smatra da se centar treba izgraditi negdje drugdje u gradu, a ne u blizini Nulte točke. Zastupnici ideje da se u blizini Nulte točke izgradi islamski centar kažu da se protivljenje gradnji džamija temelji na nerazumijevanju ove vjere. Oni smatraju da je potrebno izgraditi što više islamskih centara u kojima će umjereni muslimani izgraditi svoj američki identitet i time zadobiti šire prihvaćanje u društvu.

XS
SM
MD
LG