Linkovi

Jača međunarodni pritisak na Gadafija


Šefica diplomacije EU Catherine Ashton i glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen za sastanka europskih ministara obrane u Mađarskoj, 25. veljače 2011.
Šefica diplomacije EU Catherine Ashton i glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen za sastanka europskih ministara obrane u Mađarskoj, 25. veljače 2011.

Europska Unija pristala uvesti Libiji embargo na uvoz oružja, zabranu putovanja te zamrzavanje imovine vladajućeg kruga oko Gadafija

Libijski predsjednik suočava se sa sve većim međunarodnim pritiskom kako bi prekinuo udar na oporbene prosvjednike. Njemačke i francuske izvještajne agencije citiraju diplomate Europske unije koji kažu da je Unija pristala uvesti Libiji embargo na uvoz oružja, zabranu putovanja te zamrzavanje imovine. Sporazum bi trebao biti utvrđen sljedećeg tjedna.

Diplomati u Ujedinjenim narodima kažu da su Britanija i Francuska izradile rezoluciju koja poziva na istovjetne akcije svjetske organizacije. Očekuje se da će Vijeće sigurnosti formalno zaprimiti rezoluciju na sastanku o Libiji kasnije danas. Istodobno, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je na ostavku libijskog čelnika.

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je razgovarao o Libiji s turskim predsjednikom Erdoganom. U zajedničkom priopćenju navodi se da su dvojica državnika razgovarali o širokom spektru opcija koje obje zemlje razmatraju kako bi se osigurala sigurnost njihovih državljana u Libiji.

Dodajmo ovome da je glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen sazvao izvanredno zasjedanje Vijeća NATO saveza. Izvještava Lada Stipić Niseteo:

Sjevernoatlantsko vijeće sastalo se u petak popodne s jednom jedinom točkom dnevnog reda, Libijom, naglašavajući brigu o sigurnosti građana članica NATO-a još uvijek blokiranih u toj zemlji. Izmijenjene su informacije i opcije, „u koordinaciji s ostalim međunarodnim institucijama nastaviti ćemo pažljivo pratiti situaciju, nastavljajući konzultacije kako bismo bili spremni za bilo kakvu eventualnost,“ glasila je kratka izjava glavnog tajnika NATO-saveza Andersa Fogha Rasmussena. Rasmussen je ranije rekao da NATO ne razmišlja o vojnoj intervenciji. Koordinacija je sve učestalija riječ. Europska unija je, uz pun dogovor sa Sjedinjenim Državama odlučila uvesti prvi val sankcija Libiji. Formalno je potvrđen embargo na izvoz naoružanja i opreme, zaledit će se imovina vladajućeg kruga oko Gadafija i zabraniti putovanja. Trebat će još nekoliko dana za pravno formuliranje odluke no okvir i principi su usaglašeni. Embargo će potom biti proširen uvođenjem zone zabrane letenja, što će biti koordinirano između europskih, arapskih i afričkih zemalja, UN-a i NATO-saveza. Odobrena je i prva tranša humanitarne pomoći. (Lada Stipić–Niseteo za Glas Amerike)

XS
SM
MD
LG