Linkovi

Jača globalna podrška ukidanju smrtne kazne


Plakat AI-a o smrtnoj kazni u svijetu
Plakat AI-a o smrtnoj kazni u svijetu

Laura Moye: "Čini se da u Kini nastoje ograničiti broj kaznenih djela kažnjivih smrću. S tog popisa uklonili su neka djela gospodarskog kriminaliteta – ili barem postoji prijedlog za njihovu eliminaciju. Zbog toga se nadamo da je Kina poslušala poruku međunarodne zajednice i zagovornika ljudskih prava za ukidanjem smrtne kazne."

Organizacija Amnesty International u nedavno objavljenom izvješću navodi da je globalna podrška ukidanju smrtne kazne sve snažnija.

Ukupni broj pogubljenja koja je Amnesty International službeno zabilježio u prošloj godini bio je najmanje 527. Taj broj, međutim, ne uključuje mnogobrojna izvršenja smrtne kazne u Kini, pojašnjava direktorica Kampanje Amnesty Internationala za ukidanje smrtne kazne, Laura Moye: "Teško je procijeniti njihov broj zbog nevjerojatne tajnovitosti oko smrtne kazne u Kini. No prema informacijama koje imamo, uvjereni smo da se radi o tisućama egzekucija."

Unatoč tom broju, Laura Moye kaže da postoje pokazatelji slabljenja tog trenda u Kini, kao i drugdje u svijetu: "Čini se da u Kini nastoje ograničiti broj kaznenih djela kažnjivih smrću. S tog popisa uklonili su neka djela gospodarskog kriminaliteta – ili barem postoji prijedlog za njihovu eliminaciju. Zbog toga se nadamo da je Kina poslušala poruku međunarodne zajednice i zagovornika ljudskih prava za ukidanjem smrtne kazne."

Amnesty International nije objavio podatke o izvršenju smrtne kazne za azijske zemlje koje je i dalje prakticiraju, poput Malezije, Sjeverne Koreje i Vijetnama. Od onih koje su uključene u izvješće, najveći broj pogubljenja zabilježen je u Iranu, najmanje 252; iza njega nalazi se Jemen, s najmanje 53, te Sjedinjene Države, s 46 pogubljenja.

Međutim, Amnesty Internationala navodi da se ova kazna, globalno gledano, ipak sve rijeđe prakticira.

Na primjer, ovaj mjesec, savezna država Illinois postala je 16. američka savezna država u kojoj je ukinuta smrtna kazna.

Jedina država u kojoj je 2010. ukinuta smrtna kazna je Gabon.

Laura Moye kaže da Amnesty International prati nestabilnu situaciju na Srednjem istoku. Naime, u tijeku su politički prosvjedi u nizu država koje inače često prakticiraju smrtnu kaznu - u Jemenu, Libiji i Siriji. No, dodaje ona, u toj regiji ima i zemalja u kojima se smrtna kazna vrlo rijetko dosuđuje ili gotovo nikada: "Iako su Iran i Saudijska Arabija na vrhu popisa po broju egzekucija, postoje druge zemlje na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi koje posljednjih godina nisu prakticirale smrtnu kaznu. Na primjer - Alžir, Jordan, Kuvajt, Libanon, Maroko, Zapadna Sahara, Ujedinjeni Arapski Emirati i Tunis. Možemo reći da u regiji općenito primjećujemo znakove napretka."

U prosincu, Glavna skupština Ujedinjenih naroda obnovila je poziv za moratorij smrtne kazne. Za tu je rezoluciju glasalo 109 zemalja, 41 je bilo “protiv,” a 35 je bilo suzdržanih.

To znači da se za moratorij izjasnilo nekoliko zemalja koje su još nedavno bile protiv njega.

XS
SM
MD
LG