Linkovi

"J&J" prestaje prodaju baby pudera na bazi talka u SAD i Kanadi


Kompanija Johnson and Johnson (J&J) saopštila je u utorak da prestaje da prodaje baby puder na bazi talka u Sjedinjenim Državama i Kanadi, navodeći da je to dio sveobuhvatne revizije njenih proizvoda i strategije, do koje je došlo zbog pandemije koronavirusa.

​Kako prenosi agencija Reuters, američki farmaceutski gigant koji proizvodi lijekove, medicinske i farmaceutske proizvode, saopštio je da će narednih mjeseci postepeno zaustavljati prodaju baby pudera, koji čini 0,5% njenih ukupnih proizvoda u Sjedinjenim Državama, ali da će prodavnice nastavljati da prodaju postojeći inventar.

Protiv kompanije je podignuto više od 16.000 tužbi potrošača koji tvrde su dobili rak zbog korišćenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i baby puder. Većinu tužbi tek treba da razmotri okružni sud u New Jerseyju.

Johnson and Johnson baby puder u prodavnici u Kalkuti u Indiji.
Johnson and Johnson baby puder u prodavnici u Kalkuti u Indiji.

U tužbama se navodi da su proizvodi kompanije koji sadrže talk kontaminirani azbestom, koji je poznati karcinogen. Johnson and Johnson tvrdi da su proizvodi kompanije potpuno bezbjedni.

U aprilu, sudija u New Jerseyju donio je odluku da hiljade podnosilaca tužbe koji tvrde da proizvodi Johnson and Johnson izazivaju rak mogu da iznesu svoje slučajeve ali je limitirano svjedočenje stručnjaka na tim suđenjima.

Johnson and Johnson navodi da u testovima koje je sprovela sama kompanija nije pronađen azbest u baby puderu, nakon što su testovi koje je obavila američka Uprava za hranu i lekove (FDA) otkrili azbest u tragovima. Zbog testa FDA, kompanija je povukla jednu seriju baby pudera u oktobru.

"Potražnja za Johnson baby puderom na bazi talka u Sjevernoj Americi je opala u velikoj mjeri zbog promenjenih navika potrošača, kao i dezinformacija o bezbjednosti proizvoda i konstantnoj paljbi reklama koje pozivaju na tužbe protiv kompanije", saopštio je J&J.

Korporacija navodi da će nastaviti da prodaje baby puder na bazi kukurznog skroba u Sjevernoj Americi, a da će proizvode i na bazi talka i kukuruznog skroba prodavati na drugim tržištima u svijetu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG