Linkovi

Virtuelni sastanak američkog i kineskog predsjednika u ponedjeljak


ARHIVA - Predsjednici SAD i Kine, Džo Bajden i Ši Đinping (Foto: AP/Alex Brandon, Eraldo Peres)
ARHIVA - Predsjednici SAD i Kine, Džo Bajden i Ši Đinping (Foto: AP/Alex Brandon, Eraldo Peres)

Američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Ši Đinping, kako se očekuje, održaće virtuelni samit u ponedjeljak u svjetlu tenzija u pogledu trgovine, ljudskih prava i vojnih aktivnosti, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

Vašington i Peking se spore u pogledu niza pitanja - od porijekla pandemije Kovida 19 do povećanja kineskog nuklearnog arsenala. Američki zvaničnici vjeruju da je direktan angažman predsjednika SAD sa Šijem najbolji način da se spriječi da napetosti u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije izmaknu kontroli. Bijela kuća odbila je da komentariše navode o susretu.

Ši će vjerovatno pozvati Bajdena da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, prenijela je kablovska mreža CNBC pozivajuće se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Američki predsjednik bi zbog takvog poziva mogao da se nađe u nezgodnom položaju, s obzirom na to da vrši pritisak na Kinu zbog pitanja poštovanja ljudskih prava, ocjenjuje Reuters.

Malo je vjerovatno da će Bajden otići u Peking na bilo kakav sastanak - nije prisustvovao ni Ljetnjim olimpijskim igrama u Japanu, koji je ključni američki saveznik.

Bajden i Ši su posljednji put razgovarali 9. septembra. Visoki američki zvaničnik tada je prenio da je razgovor bio usredsređen na ekonomska pitanja, klimatske promjene i Kovid 19.

Dvije zemlje su u srijedu objavile okvirni dogovor, postignut na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Škotskoj, o jačanja saradnje u borbi protiv klimatskih promjena.

Najnoviji virtuelni sastanak Bajdena i Šija okvirno je dogovoren prošlog mjeseca tokom sastanka američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivena i vodećeg kineskog diplomate Janga Điječija u Cirihu.

Bijela kuća je saopštila da je Saliven izrazio zabrinutost zbog kineskih poteza u Južnom kineskom moru, kao i ljudskih prava i stavova Pekinga o Hongkongu, Šinđangu i Tajvanu.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da još nema nikakvu najavu sastanka.

"Imamo okvirni dogovor da se virtuelni bilateralni sastanak održi do kraja godine. U toku se razgovori na radnom nivou da se potvrde detalji", rekao je taj zvaničnik, a prenosi Reuters.

Bijela kuća je predstojeći sastanak okarakterisala kao dio tekućih napora Sjedinjenih Država " da odgovorno rješavaju" pitanje nadmetanja dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG