Linkovi

Povlačenje SAD iz Savjeta UN za ljudska prava uz optužbe za „pristrasnost protiv Izraela”


Američka ambasadorica u UN Nikki Haley
Američka ambasadorica u UN Nikki Haley

Sjedinjene Države povukle su se iz Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, optužujući to tijelo za "dugotrajnu pristrasnost protiv Izraela". Aktivisti su upozorili da će taj potez dodatno otežati promovisanje ljudskih prava širom svijeta.

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley je na konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Washingtonu oštro kritikovala Rusiju, Kinu, Kubu i Egipat zbog sprječavanja američkih napora da reformiše savjet.

Takođe je kritikovala zemlje koje dijele američke vrijednosti i koje su podsticale Washington da ostane u savjetu, "ali nisu bile spremne da ozbiljno dovedu u pitanje status kvo".

Američka ambasadorica u UN Nikki Haley i državni sekretar Mike Pompeo na konferenciji za novinare u State Departmentu, 19. jun 2018.
Američka ambasadorica u UN Nikki Haley i državni sekretar Mike Pompeo na konferenciji za novinare u State Departmentu, 19. jun 2018.

​"Pogledajte koje su članice savjeta i vidjećete užasavajuće nepoštovanje osnovnih ljudskih prava", rekla je Haley, navodeći kao primjer Venecuelu, Kinu, Kubu i Demokratsku Republiku Kongo.

Želim da jasno stavim do znanja da ovaj potez ne znači da se povlačimo iz svojih obaveza kada je riječ o ljudskim pravima. Nasuprot. Preduzimamo ovaj korak zato što nam naša posvećenost ne dozvoljava da ostanemo dio licemjerne i samoljubive organizacije koja pravi parodiju od ljudskih prava", naglasila je Haley.

Američka ambasadorica takođe je poručila da su "disproporcionalni fokus i beskonačno neprijateljstvo prema Izraelu jasan dokaz da je savjet motivisan političkom pristrasnošću, a ne ljudskim pravima. Savjet je nazvala i "septičkom jamom političke pristrasnosti".

Sjedinjene Države su bile na polovini trogodišnjeg mandata u tom tijelu svjetske organizacije i već dugo su prijetile da će se povući ako 47-člani savjet, koji optužuju da je anti-izraelski, ne bude reformisan.

Povlačenje Sjedinjenih Država najnovije je američko odbacivanje multilateralnih sporazuma, nakon što se Washington povukao iz Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Najava povlačenja uslijedila je dan nakon što je komesar UN za ljudska prava osudio Trumpovu administraciju zbog razdvajanja djece od roditelja ilegalnih imigranata na granici s Meksikom.

Savjet je prošlog mjeseca glasao o pokretanju istrage ubistava u Gazi i optužio Izrael za prekomjernu upotrebu sile. Protiv su glasale samo Sjedinjene Države i Australija, dok je izraelski ambasador u Ženevi optužio savjet sa "širenje laži protiv Izraela".

XS
SM
MD
LG