Linkovi

Izvori: Pengaton planira da ojača zalihe litijuma i smanji zavisnost od Kine


Sjedište Pentagona u Arlingtonu, Virdžiniji
Sjedište Pentagona u Arlingtonu, Virdžiniji

Pentagon planira da ojača zalihe rijetkih minerala, kobalta i litijuma kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u proteklih 30 godina, navode dva neimenovana izvora agencije Reuters.

Novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedelje, skoro godinu dana nakon što je predsjednik SAD Joe Biden naredio da se preispita američki lanac snabdijevanja ovim rudama.

Rijetki minerali, kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenim avionima koje pravi Lokid Martin i precizno navođenoj municiji korporacije Rejton tehnolodžis.

Litijum je ključni sastojak baterija za električna vozila, i važan je da bi se ostvario plan Pentagona da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim da ne emituju štetne gasove.

Sekretarijati za odbranu, energetiku i State Department, koji su prema izvorima napravili novi plan snabdijevanja, nisu odgovorili na upit za komentar.

Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbjegne Kinu.

SAD imaju samo jedno nalazište rijetkih minerala i nema mogućnosti za njihovu dalju preradu. Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, rijetke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Kapitol hilu žele da okočaju.

Jedini aktivan rudnik litijuma u Americi je u Nevadi, ali mogućnosti proizvodnje su veoma ograničene.

Prerada rijetkih minerala je nepopularna u Americi jer u velikoj mjeri zagađuje životnu sredinu. Radi se na tome da se razviju metode kako bi se proces učinio "čistijim".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG