Linkovi

Izvori: Kineski ljekari pomažu Kim Jong Unu


Kim Jong Un (Arhiv: 11. april 2020)
Kim Jong Un (Arhiv: 11. april 2020)

Kina je u Sjevernu Koreju poslala tim u kome su medicinski eksperti da pomogne sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu, prema informacijama troje ljudi bliskih izvorima, prenosi Reuters.

Tim sastavljen od kineskih zvaničnika i doktora stiže u momentu kada se dovodi u pitanje zdravlje sjevernokorejskog lidera.

Reuters nema dovoljno saznanja da potvrdi da posjeta ovog tima ima veze sa Kimovim zdravljem. Novinari ove agencije nisu dobili odgovore na pitanja upućena kineskom Ministarstvu spoljnih poslova, niti Odjeljenju za komunikacije Komunističke partije Kine.

"Daily NK", website u Seulu objavio je početkom nedjelje da se Kim oporavlja posle kardiovaskularne operacije 12. aprila. Južnokorejski i kineski zvaničnici dovode u pitanje navode da je Kimov život u opasnosti poslije intervencije. Zvaničnici u Južnoj Koreji navode da nisu primjetili nikakve nesvakidašnje aktivnosti u Sjevernoj Koreji.

I predsjednik Amerike Donald Trump je u četvrtak izneo sumnju u navode da se Kim bori za život.

"Mislim da ti izvještaji nisu tačni", naveo je Trump

Južnokorejski izvori potvrdili su Reutersu da je, prema njihovim obavještajnim saznanjima, Kim živ i da će se uskoro pojaviti u javnosti. Taj izvor pak nije imao više informacija o Kimovom zdravstenom stanju, niti o kineskoj pomoći.

Sjeverna Koreja je jedna od najizolovanijih zemalja na svijetu, a zdravlje lidera tretira se kao pitanje državne bezbjednosti. Reuters nije mogao da potvrdi detalje o tome gdje se Kim nalazi i kakvog je zdravlja. Posljednji put je viđen u javnosti 11. aprila kada je predsjedavao sastankom.

Kim, za koga se vjeruje da ima 36 godina, i ranije je imao situacije u kojima se nije pojavljivao na državnoj televiziji neko vrijeme. Više od mjesec dana, bio je odsutan 2014. godine, nakon čega ga je državna televizija prikazala kako hoda sa štapom.

Spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju podgrijavaju činjenice da mnogo puši, da se mnogo ugojio od kada je došao na vlast, ali i to da je bilo kardiovaskularnih problema u porodičnoj istoriji.

XS
SM
MD
LG