Linkovi

Izvještaj UN: Milioni u opasnosti zbog sve bržeg širenja HIV-a


Testovi na prisustvo HIV virusa
Testovi na prisustvo HIV virusa

Program UN za sidu ocijenio je da nema napretka u okončanju krize javnog zdravlja izazvane HIV virusom, kako je planirano - do 2030. godine.

U novom izvještaju ocijenjeno je i da je još 1,5 miliiona ljudi inficirano HIV-om u posljednje vrijeme, što je čak za milion više od početne procjene UN. Također je utvrđeno da od side, svakog minuta, umre jedna osoba, odnosno oko 600.000 godišnje.

Mary Maby, direktorica kancelarije UN za sidu, rekla je da se te smrti mogu spriječiti i da postoje efektivni načini liječenja bolesti, ali da nisu dostupni svuda u svijetu.

Među novozaraženima najviše ima mladih žena i adolescentkinja.

"One imaju tri puta više šansi da se zaraze HIV-om od adolescenata i mladih muškaraca u sub-Saharskoj Africi. Muškarci će ređe uzimati tretmane i podvrgnuti se liječenju, pa tako inficiraju i svoje partnerke", maže Maby.

Broj zaraženih, prema UN, raste u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, Bliskom istoku, Sjevernoj i Latinskoj Americi. Novoinficirani se registruju sve više i u Aziji i regionu Pacifika, što je zabrinjavanjuće, jer je tamo broj bio počeo da opada.

Izvještaj konstatuje da su pandemiija Covida i rat u Ukrajini poremetili globalne planove za borbu sa HIV-om. Mnogi ljudi, zbog toga, nisu uspjeli da dođu do tretmana koji su im potrebni.

Dokument je objavljen prije Međunarodne konferencije o sidi, koja će biti održana u Montrealu od 29. jula do 2. augusta.

XS
SM
MD
LG