Linkovi

Izvještaj: State Department bez plana i brze reakcije na kolaps u Afganistanu


Evakuacija Afganistanaca poslije pada vlade (Foto: Donald R. ALLEN / US AIR FORCE / AFP)
Evakuacija Afganistanaca poslije pada vlade (Foto: Donald R. ALLEN / US AIR FORCE / AFP)

State Department nije imao adekvatne planove prije kolapsa vlade u Afganstanu, koja je imala podršku Amerike, navodi se u izvještaju administracije predsjednika Joea Bidena o potezima te federalne agencije tokom haotične evakuacije Amerikanaca i njihovih afganistanskih saveznika.

U izvještaju se kritikuju potezi i administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Bidena prije i poslije povlačenja američkih snaga iz Kabula u avgustu 2021. godine.

Republikanci su optuživali Bidena da nije preuzeo odgovornost za obavještajne propuste koji su doveli do toga da Talibani preuzmu vlast u zemlji i za haotične scene na aerodromu u Kabulu, gdje je 13 američkih vojnika poginulo u samoubilačkom napadu.

Bidenova administracija objavila je dijelove dugoočekivane revizije State Departmenta u petak prije praznika 4. jula, mada veći dio nije objavljen. Objavila je izvještaj Savjeta za nacionalnu bezbjednost o povlačenju dan prije velikog petka i tokom uskršnjeg vikenda, ali je odbila da objavi interne procjene Pentagona i State Departmenta.

Radna grupa State Departmenta je pomogla da se u julu i augustu 2021. godine prebaci gotovo 2.000 Afganistanaca, uoči 31. augusta te godine koji su Sjedinjene Države odredile za povlačenje svojih snaga.

Međutim, State Department "nije uspio da uspostavi širu radnu grupu kako se situacija u Afganistanu pogoršavala", navodi se u izvještaju.

Dok je vojska planirala evakuaciju američkih civila i afganistanskih saveznika, "bilo je nejasno ko je u State Departmentu predvodio te napore", ističe se u izvještaju.

"Odluke i predsjednika Trumpa i predsjednika Bidena da okončaju američku vojnu misiju u Afganistanu imale su ozbiljne posljedice po održivost afganistanske vlade i njenu bezbjednost. Te odluke su van okvira naše revizije, ali je tim utvrdio da u obje administracije nije postojalo dovoljno razmatranje, na visokom nivou, najgorih mogućih scenarija i koliko bi oni brzo mogli da se dogode", navodi se u izvještaju.

Kako su Talibani zauzimali gradove brže nego što je većina američkih zvaničnika očekivala, a sudbina Kabula bila sve neizvjesnija, službenici State Departmenta, kako se navodi, počeli su da dobijaju "ogroman broj poziva i poruka" od članova Kongresa, drugih vladinih agencija i građana koji su apelovali da se spase ljudi u Afganistanu.

Službenici koji su radili na evakuaciji takođe su imali zbunjujuće smjernice koje nisu odgovarale uslovima na terenu u to vrijeme, navodi se u izvještaju.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da je ta agencija iskoristila lekcije iz Afganistana, kada je evakusala ljude prije i poslije rata u Ukrajini i dok je trajala kriza u Sudanu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG