Linkovi

Izvještaj: Sirijcima ponuđeno 600 dolara da se bore za Rusiju


Proruske trupe u Marijupolju (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Proruske trupe u Marijupolju (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Zvaničnici Kremlja su se na početku rata u Ukrajini hvalili da će se hiljade iskusnih boraca sa Bliskog istoka pridružiti ruskim snagama.

Vojni analitičari kažu da je, po svemu sudeći, samo mali broj stigao u Rusiju na obuku prije slanja na prve linije fronta, ali ističu da bi to moglo da se promijeni dok se Moskva priprema za punu ofanzivu.

Američki zvaničnici i aktivisti koji prate Siriju kažu da Rusi aktivno regrutuju. Rami Abdurahman, koji je na čelu Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, saopštio je da se oko 40.000 ljudi do sada registrovalo kod ruske vojske i Wagner grupe, ruskog privatnog kontraktora.

Rajam Maruf, aktivista koji prati aktivnosti Islamske države u sirijskoj pustinji, kaže da je borcima obećano najmanje 600 dolara mjesečno. To je ogroman novac imajući u vidu rasprostranjenu nezaposlenost u Siriji.

Analitičari snatraju da će borci iz Sirije vjerovatno biti raspoređeni narednih nedjelja, naročito nakon što je general Aleksandar Dvornikov imenovan za ratnog komandanta.

Dvornikov je dobro upoznat sa paravojnim snagama koje je Rusija obučavala u Siriji. Iako neki dovode u pitanje koliko sirijski borci mogu biti efikasni u Ukrajini, oni bi mogli da budu poslati na front ako bude potrebno više snaga za opsadu gradova ili da nadomjeste sve veći broj vojnih žrtava.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG