Linkovi

Izvještaj: Najmanji natalitet u SAD u više od jednog vijeka


Arhiv - Novorođene bebe u bolnici u New Yorku, 16. februara 2017.
Arhiv - Novorođene bebe u bolnici u New Yorku, 16. februara 2017.

Stopa rađanja u Sjedinjenim Državama opala je za 4 procenta prošle godine, što je najveći godišnji pad u protekle 42 godine. To znači da je natalitet u Americi na najnižem nivou od kada je počelo vođenje evidencije prije više od jednog vijeka, pokazao je izvještaj objavljen u srijedu.

Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku, dio američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), saopštio je da je generalna stopa rađanja opala u svim većim rasama i etničkim grupama i u svakoj starosnoj dobi majki - u prosjeku 55,8 rođenja na hiljadu žena starih između 14 i 44 godine.

Prema izvještaju, broj novorođenih beba je opao na 3.605.201. To je najmanji broj novođenčadi od 1979. godine, i za četiri odsto je niži u odnosu na 2019. Ovo je i šesta godina zaredom da je natalitet padao u prosjeku 2 odsto godišnje, u odnosu na 4,3 miliona rođenja u SAD 2007.

Stopa rađanja u Americi opala je među svim rasnim i etničkim grupama i među majkama svih životnih dobi.
Stopa rađanja u Americi opala je među svim rasnim i etničkim grupama i među majkama svih životnih dobi.

Prema izvještaju, stopa rađanja među mladim ženama uzrasta između 15 i 19 godina, opala je za 8 procenata u odnosu na 2019. godinu, što je 30-ta uzastopna godina da natalitet opada u toj starosnoj grupi.

Kada je riječ o etničkim grupama, stopa rađanja je pala 8 odsto među Amerikankama azijskog porijekla, 3 odsto među ženama hispanskog porijekla, 4 odsto među crnkinjama i bjelkinjama, i 6 odsto među ženama iz starosjedilačkih zajednica (američkim Indijankama).

Procenat prerano rođenih beba (rođenih prije 37 nedjelja trudnoće) je blago opao na deset procenata, nakon što je rastao pet godina uzastopno.

Objavljene statistike zasnivaju se na 98,87 odsto podataka o rođenjima 2020. godine, a obradio ih je Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku, zaključno sa 11. februarom 2021. Poređenja se obavljaju u odnosu na konačne podatke iz 2019. i ranije godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG