Linkovi

Izvještaj: Napreduje izgradnja ruske fabrike za iranske dronove


Ruski dron je viđen tokom napada dronovima, za koji lokalne vlasti smatraju da su iranske bespilotne letjelice Shahed-136, 17. oktobra 2022.
Ruski dron je viđen tokom napada dronovima, za koji lokalne vlasti smatraju da su iranske bespilotne letjelice Shahed-136, 17. oktobra 2022.

Satelitski snimci pokazuju napredak u izgradnji fabrike u Rusiji koja će masovno proizvoditi bespilotne letjelice kamikaze iranskog dizajna i očekuje se da će Moskva ciljati ukrajinske energetske objekte, objavila je istraživačka organizacija u ponedjeljak.

Uprkos napretku, ni Sjedinjene Države ni njihovi saveznici nisu uveli sankcije vlasniku fabrike, JSC Alabuga, ili povezanim kompanijama, navodi se u izvještaju Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost.

Bijela kuća, ruska ambasada i iranska misija UN-a nisu odmah odgovorili na upit.

U izvještaju se navodi da je satelitski snimak iz sredine septembra pokazao da je nova gradnja u fabrici "direktno" povezana s tlocrtom zgrade koji je procurio, a koji je Washington Post podijelio s Institutom ranije ove godine.

Zgrada će se, prema drugim dokumentima koji su procurili, koristiti za masovnu proizvodnju iranskog Shahed-136, što će uključivati poboljšanje iranskih procesa proizvodnje "i konačno unapređenje sposobnosti drona", navodi se u izvještaju.

Satelitski snimak također je pokazao izgradnju drugih objekata, navodi se u izvještaju.

"S obzirom da se zima brzo približava... može se očekivati da će Rusija ubrzati svoje napade Shahedom-136 na vitalnu energetsku infrastrukturu Ukrajine, uzrokujući brutalne životne uslove za civilno stanovništvo", navodi se u izvještaju.

"Ključni zakašnjeli korak" je da Washington sankcioniše Alabugu i njene povezane kompanije, kaže se u izvještaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimyr Zelenski upozorio je u nedjelju svoju zemlju da se pripremi za ruske udare na energetsku infrastrukturu. Prošle zime — oko 10 mjeseci nakon invazije — Rusija je pokrenula talase takvih napada, što je dovelo do nestanka struje.

Fabrika se nalazi 800 kilometara istočno od Moskve u Republici Tartarstan. Alabuga dd je 66% u vlasništvu savezne vlade i 34% u vlasništvu republike, navodi se u izvještaju.

Bijela kuća je u junu saopćila da Rusija i Iran, kako se čini, produbljuju svoju odbrambenu saradnju i da Teheran, pored isporuke dronova, sarađuje s Moskvom na proizvodnji iranskih dronova u Alabugi.

XS
SM
MD
LG