Linkovi

Izvješće: FBI je bio unaprijed upozoren na napade u Mumbaiju, 2008.


李安接受执导的影片《少年派的奇幻漂流》所获得的最佳导演金像奖。
李安接受执导的影片《少年派的奇幻漂流》所获得的最佳导演金像奖。

List Washington Post piše da su američki agenti bili upozoreni tri godine prije napada u Mumbaiju da se jedan Amerikanac nalazi na obuci u Pakistanu sa skupinom koja je izvela napad, te da je pomagao u planiranju tih napada

List Washington Post piše da su američki agenti bili upozoreni tri godine prije napada u Mumbaiju da se jedan Amerikanac nalazi na obuci u Pakistanu sa skupinom koja je izvela napad, te da je pomagao u planiranju tih napada.

FBI je primio prijavu o Davidu Colemanu Headleyu od njegove supruge, u kolovozu 2005. Ona je agentima rekla da je Hadley prošao intenzivnu obuku s militantnom skupinom Lashkar-e-Taiba, te da je u kontaktu s ekstremistima. FBI je tri puta razgovarao s Headleyevom suprugom, no on je usprkos tome imao punu slobodu putovanja po svijetu, te je pet puta bio u Mumbaiju na izviđačkim misijama za kasnije napade. Bio je uhićen tek gotovo godinu dana nakon napada i sada se nalazi u pritvoru.

Napadi su trajali tri dana, na nekoliko lokacija u Mumbaiju, ostavivši iza sebe 166 ubijenih i više od 300 ranjenih ljudi.

Washington Post piše da su američke protuterorističke agencije upozorile svoje indijske kolege 2008. o mogućoj zavjeri s ciljem napada u Mumbaiju, ali nije jasno jesu li upozorenja bila temeljena na dojavi Headleyeve supruge.

XS
SM
MD
LG