Linkovi

Izvješće o Amerikankama u 2011. ukazuje na značajan napredak na području obrazovanja


Sve veći broj Amerikanki diplomira na koledžima, no napredak na području obrazovanja nije se prenio u jednakost s muškarcima u primanjima na radnom mjestu
Sve veći broj Amerikanki diplomira na koledžima, no napredak na području obrazovanja nije se prenio u jednakost s muškarcima u primanjima na radnom mjestu

Rebecca Blank: "Stopa rasta obrazovanja među ženama raste brže od one među muškarcima. Trenutačno, u Sjedinjenim Državama, veći je broj žena koje završavaju koledž i to žena svih rasa i svakog etničkog podrijetla."

Ozujak je, u Sjedinjenim Drzavama, Mjesec posvecen povijesti zena, njihovoj borbi za ravnopravnost, njihovim proslim i danasnjim doprinosima. Prema upravo objavljenom izvjestaju Bijele kuce, zene su i ostvarile ogroman napredak, u nekim podrucjima; u drugima je ostalo jos puno posla. Izvjestaj bi trebao biti od pomoci u donosenju buducih odluka, onih koje ce donijeti pozitivne promjene u zivotu zena, njihovih obitelji i u americkom drustvu.

“Zene u Americi: Pokazatelji drustvenog i ekonomskog boljitka,” naslov je izvjestaja koji nudi uvid u sva mjerila zivota zene.

"Radi se o prvom sveobuhvatnom saveznom izvjestaju te vrste od vremena kada je predsjednik Kennedy imenovao Eleanor Roosevelt, pocetkom 60-ih godina, da izradi i podnese slican izvjestaj o polozaju zena."

Novo izvjesce, dodaje podtajnica za ekonomska pitanja Rebecca Blank, pokriva pet glavnih podrucja u zivotima zena:

"Obitelj, obrazovanje, dohodak i zaposlenost, zdravlje te kriminal i nasilje... izvjestaj istice trendove u svim tim domenama u zivotima zena u zadnjih 20 do 30 godina."

Podaci, prikupljeni od niza saveznih agencija, kaze Rebecca Blank, pokazuju i pozitivne i negativne trendove. Zene su danas rijedje zrtve nasilja, ukljucujuci ubojstvo, nego u proslosti. Takodjer, udaju se kasnije i imaju manje djece nego nekada. Zene cine 51 posto ukupnog stanovnistva i 57 posto Amerikanaca u dobnoj skupini 65 godina. Zdravstveni problemi kao sto su artritis, pretilost i depresija cesce muce zene nego muskarce, dok ih srcana oboljenja i dijabetes pogadjaju rijedje od muskaraca. Izvjesce ukazuje na znacajni napredak na podrucju obrazovanja zena:

"Stopa rasta obrazovanja medju zenama raste brze od one medju muskarcima. Trenutacno, u Sjedinjenim Drzavama, veci je broj zena koje zavrsavaju koledz i to zena svih rasa i svakog etnickog podrijetla."

No, napredovanje zena na podrucju obrazovanja ne znaci i da su njihova primanja jednaka onima muskaraca.

"Jedan od razloga tomu je cinjenica da zene ne idu u podrucja na kojima su primanja visoka."

Valerie Jarrett je predsjednica Vijeca Bijele kuce za pitanja zena i djevojaka koje je i pripremilo izvjestaj kao statisticki portret zena danasnjice. U intervjuu za ABC, Valerie Jarrett je rekla da administracija predsjednika Obame zeli eliminirati taj jaz u primanjima:

"Stoga, od svojih prvih dana u Bijeloj kuci, predsjednik Obama radi na tome da zene i djevojke dobiju poticaj za studij i rad na podrucjima znanosti i tehnologije, inzenjeringa i matematike."

Prema rijecima Lee Ann De Reus, profesorice za zenske studije pri Drzavnom sveucilistu Pennsylvanije, u Altooni, postoje i drugi razlozi za nejednaka primanja izmedju muskaraca i zena:

"Kad zene prihvacaju radno mjesto, one cesto ne pregovaraju o pocetnoj placi na nacin na koji to cine muskarci. Izvjesce pokazuje i to da zene, za razliku od muskaraca, ne pregovaraju o povisici place tijekom godina. Takodjer, veliki broj zena radi skraceno radno vrijeme. Postoji niz razloga zbog kojih zene jos uvijek pokusavaju balansirati posao i obitelj na nacine na koje to muskarci ne cine, sto dijelom jos uvijek proizilazi iz naseg shvacanja muske i zenske uloge u drustvu."

De Reus izrazava nadu da ce izvjesce “Zene u Americi” pokazati na koji nacin problemi koji se postavljaju pred zene utjecu na djecu, obitelji i drustvo u cjelini.

"Svi od toga mozemo imati dobiti. Zemlja, jer brinemo za njene gradjane. Bit cemo bolji, kao zemlja, i nasa ce buducnost biti svjetlija ako obracamo paznju na potrebe zena. Svima ce nam onda biti bolje, svi od toga mozemo imati koristi."

Autori izvjesca “Zene u Americi” nadaju se da ce prikupljeni podaci biti primijenjeni u inicijativama i prenijeti u zakone kako bi se zenama pomoglo da napreduju i kako bi se djevojke pripremilo za zivot bolji od onoga kojim su zivjele njihove majke i bake.

XS
SM
MD
LG