Linkovi

Izvješće Državnog tajništva o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj dokumentira nasilje i diskriminaciju protiv pripadnika nacionalnih manjina


Državna tajnica Hillary Clinton predstavlja godišnje izvješće o ljudskim pravima u svijetu za 2010. godinu
Državna tajnica Hillary Clinton predstavlja godišnje izvješće o ljudskim pravima u svijetu za 2010. godinu

Izvješće dokumentira pretrpanost zatvorskih objekata u Hrvatskoj, velike zastoje u sudskom procesuiranju kaznenih i građanskih predmeta te neefikasnu istragu i sudsko procesuiranje nekih od ratnih zločina.

Američko Državno tajništvo objavilo je godišnje izvješće o poštivanju ljudskih prava u gotovo dvije stotine zemalja svijeta. U poglavlju o Hrvatskoj od 38 stranica piše, među ostalim, i ovo:

"Izbori za predsjednika države, održani krajem 2009. i početkom 2010. protekli su u skladu s međunarodnim standardima. Službe sigurnosti pod civilnim su nadzorom."

Izvješće dokumentira pretrpanost zatvorskih objekata u Hrvatskoj, velike zastoje u sudskom procesuiranju kaznenih i građanskih predmeta te neefikasnu istragu i sudsko procesuiranje nekih od ratnih zločina. Bilježi se i 'nedostatak napretka' u povratu imovine koja je nacionalizacijom bila oduzeta Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Židovskoj zajednici.

Izvješće američke diplomacije o ljudskim pravima u Hrvatskoj popisuje i desetke slučajeva nasilja i diskriminacije protiv pripadnika nacionalnih i etničkih manjina, pogotovo Srba i Roma. Na primjer, u odlomku naslovljenom 'Tortura i drugi okrutni i nehuman načini postupanja i kažnjavanja' piše da su u Karlovcu 25. ožujka 2010. godine tri policajca koji nisu bili u službi, na jednoj benzinskoj crpki premlatila i ranila jednog 20-godišnjeg Roma. Navode se brojni slučajevi nasilja, pljačke, verbalnih prijetnji i ispisivanja graffita čije su žrtve Srbi odnosno njihova imovina, poglavito u Dalmatinskom zaleđu i središnjim dijelovima Hrvatske. U dijelu izvješća koji se odnosi na istrage ratnih zločina opisuju se slučajevima Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa.

Izvješće također navodi i slučajeve nasilja odnosno diskriminacije žena, incidente vezane uz trgovinu ljudima, nasilje i diskriminaciju protiv homoseksualaca i lezbijki te ljudi zaraženih virusom HIV-a.

Izvješće američke diplomacije također navodi da je u medijima sve prisutnija auto-cenzura, zbog - kako se navodi – sve jačeg pritiska gospodarskih odnosno trgovinskih čimbenika na pojedine novinare, urednike i publikacije.

XS
SM
MD
LG