Linkovi

Izvještaj State Departmenta: BiH i dalje tranzitna zemlja u međunarodnoj trgovini drogama


Heroin zaplijenjen u Zenici 2017.
Heroin zaplijenjen u Zenici 2017.

Američki State Department objavio je u petak godišnji izvještaj o međunardnoj trgovini drogama, pranju novca i finansijskom kriminalu, a za BiH izvještaj ne donosi velike promjene, osim napretka na polju borbe protiv pranja novca.

I dalje je BiH tranzitna zemlja u međunardnoj trgovini narkoticima i ruti koja se proteže od jugozapadne Azije pa do zapadne Evrope. Jadranska obala je također glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi.

Međunarodne kriminalne grupe dominiraju trgovinom drogom na Balkanu i uglavnom su orijentisane na marihuanu, heroin i kokain.

„Bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa organizacija borave u zemlji”, kaže se u izvještaju.

Institucije za sprovođenje zakona i dalje su ograničene kada je riječ o sprječavanju trgovine drogom. Dodatno situaciju otežava njihova fragmentirana struktura rivalstvo, a što ometa saradnju i zajedničke istrage.

Izvještaj također kaže da korupcija, koja je u zemlji duboko ukorijenjenja, može ugroziti efikasne istrage i krivična gonjenja. Također se kaže da ni vlasti nemaju volje da doprinesu u borbi protiv trgovine narkotika.

Izvještaj podsjeća na postojanje više policijskih agencija od državnog do kantonalnog nivoa vlasti, ali se kaže da je njihova sposobnost da rade složene istrage i dalje ograničena.

BiH sarađuje sa Sjedinjenim Državama na poboljšanju istražnih kapaciteta kako bi se suzbila trgovina drogama, kao i da se saradnja odvija i sa drugim partnerima, navodi se u izvještaju.

Za 10 mjeseci 2018. godine, policija je zaplijenila 3.35 kilograma heroina, 2.7 kilograma, kokaina, 1.84 tona marihuane, ali i drugih narkotika.

Izvještaj u drugom dijelu govori o napretku BiH u borbi protiv pranja novca i oduzimanjem imovine. Kaže se i da je došlo do usklađivanja takvih zakona na različitim nivoima vlasti.

Izvještaj podsjeća da na džavnom nivou vlasti i dalje ne postoji Agencija za oduzetu imovinu.

U periodu od januara do oktobra 2018. godine, prema informacijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudovi su izrekli šest osuđujućih presuda vezanih za pranje novca za devet osoba.

XS
SM
MD
LG