Linkovi

Izvještaj poziva na novu američku strategiju za opioide


Čovjek sebi ubrizgava heroin koristeći iglu dobijenu od People's Harm Reduction Alliance, najvećeg nacionalnog programa za razmenu igala, u Sijetlu, Vašington.
Čovjek sebi ubrizgava heroin koristeći iglu dobijenu od People's Harm Reduction Alliance, najvećeg nacionalnog programa za razmenu igala, u Sijetlu, Vašington.

Sjedinjenim Državama je potrebna spretnija, višestruka strategija i vodstvo na nivou Kabineta za suprotstavljanje neugodnoj epidemiji predoziranja, savjetuje dvostranačka kongresna komisija.

Pored izuzetno moćnih sintetičkih lijekova, kao što je fentanil, koji bilježe smrtne slučajeve od predoziranja, epidemija opioidima je na čekanju do konačnog povlačenja pandemije COVID-19, što je pomak koji stručnjaci za javno zdravstvo očekuju u sljedećim mjesecima.

"Ovo je jedan od naših najhitnijih izazova za nacionalnu sigurnost, provođenje zakona i javno zdravlje, i mi, kao nacija i vlada, moramo učiniti više da zaštitimo naš najdragocjeniji resurs - američke živote", saopštila je Komisija za borbu protiv trgovine sintetičkim opioidima u Izvještaju na 70 stranica koji je u utorak upućen Kongresu, predsjedniku Joe Bidenu i američkom narodu.

Izvještaj predviđa dinamičnu strategiju. Oslanjala bi se na provođenje zakona i diplomatiju u cilju zatvaranja izvora hemikalija koje se koriste za proizvodnju sintetičkih opioida. Nudila bi liječenje i podršku za ljude koji postanu ovisni, stvarajući uslove za njihov povratak ka produktivnim životima. I ulagala bi u istraživanja za bolje razumijevanje ovisnosti odnosno na koji način ona utiče na ljudski mozak, te bi razvijala tretmane za poremećaje nastale upotrebom opioida.

Globalna pandemija koronavirusa zasjenila je američku epidemiju opioidima u posljednje dvije godine, ali nedavne informacije da je broj umrlih od predoziranja premašio 100.000 u jednoj godini privukle su pažnju javnosti.

U političkom smislu, federalno zakonodavstvo za rješavanje krize s opioidima dobilo je dvostranačku podršku tokom Obamine, ali i Trumpove administracije.

Zastupnik David Trone, D-Md., kopredsjedavajući panela koji je izradio izvještaj, rekao je kako vjeruje da ta podrška još postoji i da se to pitanje odnosi na Bidenovu pragmatičnu stranu.

"Predsjednik je bio kristalno jasan", rekao je Trone. "Ovo su dva glavna problema u Americi: ovisnost i mentalno zdravlje."

Jasan je i izvještaj američke vlade. Decenijama se vodi izgubljeni "rat protiv droga".

Ulozi su sada mnogo veći s široko rasprostranjenom dostupnošću fentanila, sintetičkog lijeka protiv bolova, koji je 80 do 100 puta snažniji od morfija. Može se naći u nedozvoljenim pilulama napravljenim da izgledaju kao lijekovi protiv bolova koji se izdaju na recept ili lijekovi protiv anksioznosti. Hemijski sastojci proizvode se uglavnom u Kini. Kriminalne mreže u Meksiku kontrolišu proizvodnju i isporuku u Sjedinjene Države.

Federalna strategija protiv droga tradicionalno je naglašavala provođenje zakona i duge zatvorske kazne. Ali to se počelo posmatrati kao nešto što je narušeno rasnom pristranošću i kao nešto kontraproduktivno, jer se upotreba droga može liječiti. Vrijednost liječenja nedavno je dobila priznanje s lijekovima protiv ovisnosti u širokoj upotrebi, te uz starije strategije poput grupa za podršku.

Izvještaj podržava usklađen rad u smislu provođenja zakona i liječenja.

"Komisija je kroz svoj rad prepoznala nemogućnost smanjenja dostupnosti ilegalnih sintetičkih opioida kroz napore usmjerene samo na snabdjevanje", navodi se u izvještaju.

"Pravi napredak može doći samo ako spojimo prekid snabdjevanja nedopuštenim sintetičkim opioidima sa smanjenjem domaće potražnje u Sjedinjenim Državama za tim drogama", dodaje se.

Izvještaj preporučuje ono što se naziva pet "stubova" za djelovanje vlade:

- Unapređenje Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga Bijele kuće da djeluje kao kontrolni centar za daljnje federalne napore i vraćanje ranga kabineta njegovom direktoru.

- Ometanje snabdijevanja drogom kroz bolje koordinisane akcije provođenja zakona.

- Smanjenje potražnje za nedopuštenim drogama kroz liječenje i nastojanje da se ublaži šteta za ovisnike. Programi liječenja trebali bi slijediti naučno utemeljene "najbolje prakse".

- Korištenje diplomatije za traženje pomoći od drugih vlada u smislu prekida snabdjevanja hemikalijama koje kriminalne mreže koriste za proizvodnju fentanila.

- Razvijanje alata za nadzor i analizu podataka kako bi se uočili novi trendovi u korištenju nedopuštenih droga prije nego što prerastu u velike probleme za društvo.

Trone je rekao da će zahtijevati saradnju obe političke stranke.

"Moramo se suočiti sa ovom toksičnom atmosferom u Washingtonu i prevazići je", rekao je. "Zbog 100.000 ljudi, jer to su nečiji muževi, sestre, majke, očevi. Kao država, mi smo bolji od toga."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG