Linkovi

Izvještaj: Autoritarizam u usponu, demokratija slabi


Policajci rastjeruju ljude u zatvorenom parku Viktorija na 33. godišnjicu gušenja prodemokratskih demonstracija na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine, Hong Kong, 4. jun 2022. (Foto: REUTERS/Lam Yik)
Policajci rastjeruju ljude u zatvorenom parku Viktorija na 33. godišnjicu gušenja prodemokratskih demonstracija na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine, Hong Kong, 4. jun 2022. (Foto: REUTERS/Lam Yik)

Demokratija opada širom svijeta zato što ljudi gube povjerenje u legitimnost izbora i svjedoci su ugrožavanja slobode izražavanja, među nizom drugih problema, navodi se u izvještaju globalne organizacije osnovane da promoviše demokratiju širom svijeta.

Međunarodni institut za demokratiju i izbornu pomoć, ili Međunarodna IDEA, koji čine 34 zemlje, u izvještaju ističe da je opadanje demokratske vladavine podstiču napori da se podriju kredibilni izborni rezultati, široko rasprostranjeno razočarenje mladih političkim partijama i njihovim liderima, kao i porast desničarskog ekstremizma koji je polarizovao politiku.

Organizacija sa sjedištem u Stockholmu je u svom godišnjem "Globalnom izvještaju o stanju demokratije" navela da je broj zemalja koje se kreću ka autoritarizmu više nego dvostruko veći od onih koje se kreću ka demokratiji i da su autoritarni režimi širom svijeta produbili represiju, pri čemu je 2021. najgora zabilježena godina.

Autoritarnost je u porastu u zemljama poput Afganistana, Bjelorusije, Kambodže, ostrvske države u Indijskom okeanu Komora i Nikaragve.

U izvještaju na 64 stranice, koji mjeri demokratski učinak u 173 zemlje, zaključeno je da je napredak unutar demokratskih zemalja zaustavljen u poslednjih pet godina.

Generalni sekretar međunarodne IDEA-e Kevin Kasas-Zamora rekao je da je neophodno da se demokratije sada suprotstave "toksičnoj mješavini" kriza - od vrtoglavih troškova života do strahova od klimatskih promena i nuklearnog rata - sa kojima se suočavaju.

"Nikada nije bilo toliko hitno da demokratije reaguju, da pokažu svojim građanima da mogu da sklapaju nove, inovativne društvene ugovore koji povezuju ljude, a ne dele ih", dodao je on.

U Evropi, zabilježen je pad demokratije u 17 zemalja u posljednjih pet godina, što pogađa 46 odsto visoko razvijenih demokratija, saopštila je organizacija.

U Aziji i Pacifiku, demokratija slabi dok se autoritarizam učvršćuje. Iako više od polovine stanovništva regiona živi u demokratijama, skoro 85 procenata tog broja živi u zemljama u kojima je demokratija slaba ili nazaduje. Čak i demokratije kao što su Australija, Japan i Tajvan trpe demokratsku eroziju.

U izvještaju se također navodi da se tri od sedam demokratija koje nazaduju nalaze na američkom kontinentu, što ukazuje na slabljenje institucija čak i u dugoročno demokratskim državama. Trećina demokratija u tom regionu doživjela je pad, uključujući Boliviju, Brazil, Salvador i Gvatemalu.

U Sjedinjenim Državama, prijetnje demokratiji i dalje postoje nakon predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, na šta ukazuju politička paraliza Kongresa i poništavanje davno uspostavljenih prava.

"Svijet je na ključnoj raskrsnici," saopštila je IDEA, dodajući da su u toku napori da se oživi demokratska vladavina kroz "odgovarajuće i primjerene mehanizme".

To obuhvata reformu postojećih demokratskih institucija i ponovno razmatranje "društvenog ugovora" između građana i vlade da bi se u obzir uzele nove i evoluirajuće javne potrebe i zahtjevi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG