Linkovi

90.000 osoba tužilo američke izviđače zbog seksualnog zlostavljanja


Uniforma američkih izviđača u prodavnici u sjedištu lokalnog ogranka u Pennsylvaniji, 18. februara 2020.
Uniforma američkih izviđača u prodavnici u sjedištu lokalnog ogranka u Pennsylvaniji, 18. februara 2020.

Oko 90.000 ljudi tužilo je za seksualno zlostavljanje izviđačku organizaciju "Dječaci skauti Amerike" (Boy Scouts of America) uoči roka koji ističe u sljedeći ponedjeljak. 

Muškarci optužuju vođe skauta za zlostavljanje, a mnogi slučajevi potiču iz 1960-ih, 70-ih i 80-ih.

Proteklih godina povećan je broj tužbi protiv organizacije, kako je više država mijenjalo zakone da bi omogućilo nekadašnjim izviđačima koji su bili žrtve zlostavljanja u djetinjstvu da, kasnije u životu, pokrenu pravne korake.

Izviđači su podnijeli zahtjev za stečaj u februaru, da bi uspostavili fond za odštetu žrtava zlostavljanja, ali će iznos odštete biti određen tokom budućih pregovora.

"To je daleko najveći skandal u vezi sa seksualnim zlostavljanjem u Americi", izjavio je za AFP advokat Paul Moses.

2010. godine, Moses je izdejstvovao odštetu od 20 miliona dolara bivšem izviđaču koga je zlostavljao vođa njegove trupe.

"Duboko smo pogođeni zbog broja života na koje su uticale ranije zloupotrebe među izviđačima i dirnuti hrabrošću onih koji su odlučili da istupe i kažu šta se dogodilo", saopštili su Dječaci skauti Amerike. "Srce nam je slomljeno što ne možemo da otklonimo njihovu bol."

Dječaci izviđači na ceremoniji u Los Angelesu 26. maja 2018.
Dječaci izviđači na ceremoniji u Los Angelesu 26. maja 2018.

Izviđačka organizacija "Dječaci skauti Amerike" osnovana je 1910. a članstvo joj je opalo sa 4 miliona, koliko je imala na svom vrhuncu 1970-ih, na oko 2 miliona koliko ih ima danas. Kada su podnijeli zahtjev za bankrotstvo, njihova imovina je procijenjena na više od milijardu dolara.

Među reformama koje je uvela proteklih godina su provjera biografije, trening osoblja i volontira u spriječavanju zloupotreba i zlostavljanja i pravilo da najmanje dva odrasla lidera moraju da budu prisutna za vrijeme izviđačkih aktivnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG