Linkovi

Izrečena najduža zatvorska kazna u slučaju planirane otmice guvernerke Michigana


Barry Croft i Ty Garbin osuđeni na planiranje otmice guvernerke Michigana
Barry Croft i Ty Garbin osuđeni na planiranje otmice guvernerke Michigana

Kamiondžija iz Delawarea, koji je optužen da je jedan od lidera zavjere za otmicu guvernerke Michigana, osuđen je u srijedu na više od 19 godina zatvora, dan nakon što je jednom od saučesnika izrečena zatvorka kazna od 16 godina za isto djelo.

Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora za 47-godišnjeg Barryja Crofta mlađeg, koji je četvrti i posljednji federalni osuđenik, kojem je izrečena kazna. Sudija je naveo da je Croft bio "idejni tvorac" zavjere i da je "veoma ubjedljivo" komunicirao sa ljudima koji su bili otvoreni za njegove stavove.

Croft i Adam Fox su u augustu proglašeni krivim po optužbama za zavjeru. Croft je također osuđen za posjedovanje neregistrovanog eksploziva.

Optuženi su da su kovali zavjeru za otmicu Gretchen Whitmer iz njene vikendice, uoči predsjedničkih izbora 2020. godine, zato što su bili nezadovljni oštrim kovid restrikcijama koje su guvernerka Michigana i zvaničnici u još tri države uveli tokom prvih mjeseci pandemije, a smatrali su i da su im ugrožena prava na posjedovanje oružja.

Whitmer nije bila fizički povrijeđena. Federalni istražni biro (FBI), koji se tajno inflitrirao u grupu, uhapsio je 14 osoba.

Pomoćnik državnog tužioca Nils Kessler rekao je da je Croft bio "duhovni vođa" grupe zavjernika i njegovu ulogu uporedio sa "nekim šeikom u Islamskoj državi".

"U suštini se postavio kao prorok...bilo je ljudi koji vjeruju u tu retoriku i on je to iskoristio", rekao je tužilac.

Drugi sudija, u Grand Rapidsu u Michiganu, nije mogao da donese presudu Croftu i Foxu na prvom suđenju prošlog proljeća, ali je oslobodio drugu dvojicu optuženih.

Kessler je u sudskim dokumentima naveo da je otmica Whitmer trebalo da bude početak "vladavine terora", te da je Croft planirao nemire, "paljenje" vladinih zvaničnika i nasilje širom zemlje.

Dvojica muškaraca koji su se izjasnili krivim za zavjeru i svjedočili protiv Foxa i Crofta dobili su znatne olakšice. Ty Garbin je na slobodi poslije dvije i po godine zatvora, dok je Kalebu Franksu izrečena četvorogodišnja zatvorska kazna.

Tri pripadnika paravojne grupe koja je trenirala sa Foxom osuđena su u oktobru za pružanje materijalne podrške terorističkom aktu. Njihove kazne izrečene ranije ovog mjeseca na državnom sudu kretale su se između sedam i 12 godina.

Još pet osoba čeka suđenje u okrugu Antrim, gdje se nalazi vikendica Whitmer.

XS
SM
MD
LG