Linkovi

Izraelci protestiraju nakon što je vlada progurala promjene u pravosuđu


Izraelci protestuju protiv planova vlade premijera Benjamina Netanyahua da revidira pravosudni sistem u Tel Avivu, Izrael, 29. jula 2023.
Izraelci protestuju protiv planova vlade premijera Benjamina Netanyahua da revidira pravosudni sistem u Tel Avivu, Izrael, 29. jula 2023.

Hiljade Izraelaca izašlo je na ulice u znak protesta zbog odluke vlade da nastavi sa svojim pravosudnim promjenama uprkos širokom protivljenju.

TEL AVIV, ISRAEL - Demonstranti koji mašu izraelskim zastavama okupili su se u komercijalnom centru zemlje, Tel Avivu, održavajući zamah višemjesečnih protesta protiv prijedloga premijera Benjamina Netanyahua.

"Još uvijek volimo ovu zemlju i pokušavamo riješiti sve probleme", rekao je filmski kompozitor Itay Amram.

"Ne prihvatamo ništa od toga", rekao je 27-godišnjak AFP-u, protestujući protiv onoga što je vidio kao vladinu "ustavnu revoluciju".

Od sjevernog grada Haife do Eilata na Crvenom moru, organizatori protesta promovirali su skupove širom zemlje u najvećem testu javnog mnijenja otkako je vlada stavila ključni dio svojih izmjena na konačno glasanje u parlamentu u ponedjeljak.

Glasanje o ukidanju zakona o "razumnosti", putem kojeg Vrhovni sud može poništiti vladine odluke kao što su imenovanja ministara, naišlo je na zabrinutost najvećih saveznika Izraela, uključujući Sjedinjene Države.

Izraelski medicinari su odgovorili kratkim odlaskom, dok je veliki broj vojnih veterana obećao da će okončati svoje volonterske dužnosti, a sindikati razmišljaju o daljnjim industrijskim akcijama.

Netanyahu tvrdi da su promjene neophodne za ponovno uspostavljanje ravnoteže u odnosu između izabranih zvaničnika i pravosuđa, ali premijerovi protivnici ga optužuju za preuzimanje vlasti.

"Odbijamo da služimo diktaturi", upozorio je plakat koji je držao demonstrant u Tel Avivu.

Iako zvanična brojka o odzivu nije bila dostupna, izraelski Kanal 13 procjenjuje da je u gradu izašlo više od 170.000 ljudi.

'Slomljenog srca, bespomoćni'

Umotan u izraelsku zastavu u Jerusalimu, u blizini premijerove kuće, Lotem Pinchover rekao je da se osjeća "slomljenog srca, bespomoćno" nakon glasanja u ponedjeljak.

„Veoma sam uplašen onoga što se sada dešava u Izraelu i veoma sam zabrinut za budućnost svoje kćerke“, rekao je 40-godišnji akademik.

Višemjesečni protesti otkako je pravosudni paket predstavljen u januaru - uključujući i neke u znak podrške vladi - doveli su do straha od širenja pukotina u izraelskom društvu.

Stacionirana na štandu "psihološke prve pomoći" za demonstrante u Jerusalimu, terapeutkinja Pnina Manes rekla je da situacija "razdire porodice".

„Počelo je da se osjeća kao – i veoma mi je tužno što to kažem – kao dvije različite grupe” u izraelskom društvu, rekla je 59-godišnjakinja.

Ove sedmice je Vrhovnom sudu podneseno više predstavki protiv glasanja u ponedjeljak, a ročišta bi trebala biti održana u septembru.

Širi paket uključuje ambicije da se vladi da veće pravo glasa u imenovanju sudija, kao i smanjenje statusa pravnih savjetnika pri ministrima.

Zakonodavni proces je na čekanju zbog ljetne pauze u parlamentu, a Netanyahu je obećao otvorenost u pregovorima o budućim koracima.

Šefovi opozicije i dalje su skeptični prema razgovorima s vladom, koalicijom koja također uključuje krajnje desničarske i ultraortodoksne jevrejske stranke, nakon što je raniji dijalog prekinut.

XS
SM
MD
LG