Linkovi

Izraelski planovi za proširenje borbi u Gazi zabrinjavaju Ujedinjene nacije


Izraelski vojnici djeluju na lokaciji navedenoj kao Tuffah, Gaza, 26. decembar 2023,
Izraelski vojnici djeluju na lokaciji navedenoj kao Tuffah, Gaza, 26. decembar 2023,

Izrael je u utorak rekao da planira proširiti kopnene borbe u gusto naseljenim izbjegličkim kampovima u centralnom pojasu Gaze i da bi rat protiv Hamasa mogao potrajati još nekoliko mjeseci, što je izazvalo zabrinutost Ujedinjenih naroda.

"Ne postoje prečice u rasformiranju terorističke organizacije", rekao je u utorak načelnik vojske Herzi Halevi, misleći na militante Hamasa.

Izraelska vojska je saopćila da je napala više od 100 ciljeva, uključujući tunele i lokacije koje koriste militanti Hamasa za organiziranje napada na izraelske snage.

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je: "Proširili smo borbe na područje poznato kao centralni kampovi."

Širenje borbi u centralnoj Gazi potaklo je Ujedinjene nacije u utorak da izraze uzbunu zbog izraelskih napada u kojima je ubijeno više od 100 Palestinaca u posljednja dva dana.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog kontinuiranog bombardiranja srednje Gaze od strane izraelskih snaga, koje je od Badnje večeri odnijelo više od 100 života Palestinaca", rekao je u utorak glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava Seif Magango.

"Izraelske snage moraju poduzeti sve dostupne mjere za zaštitu civila. Upozorenja i naredbe za evakuaciju ih ne oslobađaju cijelog niza njihovih obaveza iz međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Magango.

Stanovnici su prijavili zračne napade i granatiranje u područjima izbjegličkih kampova Nuseirat, Maghazi i Bureij u centralnoj Gazi.

Radwan Abu Sheitta, koji živi u Bureiju, rekao je za Associated Press telefonom: "Bombardovanje je bilo veoma intenzivno."

Šef izraelske vojske Halevi rekao je novinarima u televizijskoj izjavi u utorak s granice Gaze da će rat trajati "mnogo mjeseci".

"Ne postoje magična rješenja, ne postoje prečice u razbijanju terorističke organizacije, samo odlučna i uporna borba", rekao je Halevi. "Doći ćemo i do Hamasovog vodstva, bilo da će za to trebati sedmica ili mjeseci."

U utorak je američki predsjednik Joe Biden razgovarao telefonom s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

"Dvojica čelnika razgovarala su o hitnim naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca koje drži Hamas, uključujući američke građane", navodi Bijela kuća, dodajući da su dvojica lidera razgovarala i o povećanju pristupa humanitarnoj pomoći.

Katar i Egipat su posredovali u kratkom prekidu vatre i razmjeni talaca između Izraela i Hamasa krajem novembra.

Bijela kuća je saopćila da se izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer sastao u utorak s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom radi razgovora o nizu pitanja vezanih za sukob u Gazi.

Kasno u utorak, zvaničnik Bijele kuće rekao je da su Sullivan i Dermer razgovarali o prelasku na drugu fazu rata kako bi se fokusirali na Hamasove mete visoke vrijednosti i planove nakon završetka borbi, uključujući upravljanje i sigurnost u Gazi.

Neke informacije dolaze od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG