Linkovi

Izraelske snage u borbama protiv Hamasa na jugu Gaze


Dim se diže nakon izraelskih udara Kan Junisu u južnom pojasu Gaze, 10. decembar 2023.
Dim se diže nakon izraelskih udara Kan Junisu u južnom pojasu Gaze, 10. decembar 2023.

Izraelski tenkovi su u ponedjeljak nastojali da se probiju dalje na zapad u Pojasu Gaze u bici protiv Hamasa u Kan Junisu i oko tog najvećeg grada na jugu palestinske teritorije, dok su zvaničnici UN ponovili pozive na prekid vatre kako bi se spriječila humanitarna katastrofa.

Borbe u Kan Junisu se vode dok Izrael preusmjerava svoje ratne napore ka jugu Pojasa Gaze nakon što je izvršio udare na sjeveru i prinudio većinu od 2,3 miliona stanovnika palestinske enklave da napuste svoje domove.

Poslije izveštaja Svjetske zdravstvene organizacije o "katastrofalnoj" zdravstvenoj situaciji u Gazi, palestinski aktivisti pozvali su u ponedeljak na globalni štrajk u okviru koordinisanih napora da se Izrael primora na prekid vatre.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija vjerovatno će u utorak glasati o nacrtu rezolucije kojom se zahteva prekid vatre, rekle su diplomate u nedjelju.

Hamas je upozorio da nijedan talac neće otići iz Pojasa Gaze živ ako se ne ispune njegovi zahtjevi.

"Ni fašistički neprijatelj i njegovi arogantni lideri... ni njihove pristalice... ne mogu da uzmu svoje zarobljenike žive bez razmjene, pregovora i pristanka na uslove otpora", rekao je portparol Hamasa Abu Obeida u audio snimku objavljenom u nedjelju na Telegram kanalu vojnog krila militantne palestinske organizacije.

U Pojasu Gaze se nalazi još 138 ljudi koje su Hamas i druge naoružane grupe zarobili u napadu na jug Izraela 7. oktobra. Izrael je više puta obećavao da će učiniti sve što može da spasi preostale taoce. Oslobođeno je oko 110 talaca je ukupno oslobođeno.

Neke informacije dolaze od Reutersa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG