Linkovi

Izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca


Dim od eksplozija iznad Gaze (Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne)
Dim od eksplozija iznad Gaze (Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Izraelska vojska greškom je ubila tri taoca koje je Hamas držao u Gazi, tokom incidenta "koji se ispituje", saopštio je u petak portparol vojske.

Vojska je saopštila da su taoci ubijeni tokom borbi sa ekstremistima u Gazi i izrazila saučešće porodicama, te obećala "punu transparentnost" u istrazi incidenta.

Portparol vojske Danijel Hagari rekao je da su izraelske trupe pronašle taoce i greškom ih identifikovale kao prijetnju i dodao da nije poznato da li su pobjegli ili su napušteni. Ubijeni su u četvrti Šedžaja, u gradu Gazi, gdje se vode žestoke borbe sa Hamasom proteklih dana. Hamas je tokom upada u Izrael 7. oktobra zarobio 240 talaca, od kojih je oslobođeno više od 100.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je pronašla tijela toje Izraelaca - jednog civila i dvoje vojnika - koje je Hamas držao u Pojasu Gaze.

Dok izraelska vojska i Hamas nastavljaju da vode žestoke borbe širom Pojasa Gaze, vlada premijera Benjamina Netanjahua odobrila je ulazak humanitarne pomoći preko drugog graničnog prelaza Kerem Šaloma, a sa Amerikom pregovara o smanjenju intenziteta vojnih operacija.

U saopštenju Netanjahuovog kabineta navodi se da će otvaranje omogućiti Izraelu da ispoštuje svoje obaveze da dozvoli ulazak 200 kamiona pomoći dnevno, što je dogovoreno u prošlomjesečnom sporazumu o taocima.

Do sada je humanitarna pomoć ulazila u Gazu samo preko prelaza Rafa na južnoj granici sa Egiptom, a otvaranje Kerem Šaloma je bio je jedan od zahtjeva administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Jake Sullivan, savjetnik za bezbjednost Bijele kuće, koji se nalazi u posjeti Izraelu rekao je da Amerika "pozdravlja ovaj značajan korak".

Washington je nedeljama vršio pritisak na Izrael da učini više na smanjenju civilnih žrtava, jer se globalno negodovanje zbog humanitarne katastrofe pojačalo.

Sullivan je u petak poslije "veoma konstruktivnih razgovora" sa Netanjahuom rekao da će rat preći u novu fazu usredsređenu na precizno ciljanje lidera Hamasa i na operacije vođene obavještajnim podacima.

On je na konferenciji za novinare rekao da će biti potrebni mjeseci da se postignu ciljevi Izraela u ratu, ali da će se borbe odvijati u fazama, sa odustajanjem od dosadašnjih teških bombardovanja i sveobuhvatnih kopnenih operacija koje su bile tako smrtonosne za civile, uključujući hiljade djece.

"Uslovi i vrijeme za to su očigledno bili predmet razgovora sa Netanjahuom i drugim liderima izraelske vlade i vojnim komandantima", dodao je Sullivan.

On je također rekao da Washington želi da "vidi rezultate" u skladu sa izraelskim uveravanjima da pravi razliku između civila i boraca. Izraelske vlasti optužuju Hamas da koristi civile i civilne zgrade kao štit, što ta palestinska ekstremistička grupa poriče.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je tokom sastanka sa Sullivanom u Ramali da je Gaza "integralni dio" palestinske države, saopštio je njegov kabinet.

Abas je, dodaje su saopštenju, "podvukao da je odvajanje ili bilo kakav pokušaj da se izoluje bilo koji dio te države neprihvatljiv".

Zapadne zemlje i Evropska unija, izuzev Njemačke i SAD, pozvale su u petak Izrael da "preduzme konkretne korake da zaustavi nasilje bez presedana od strane izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali", u zajedničkom saopštenju koje je objavilo francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG