Linkovi

Izraelska kupovina lovaca bombardera promatra se kao test kontinuirane američke podrške


F-35
F-35

Odnosi između Bijele kuće i Izraela pogoršali su se od kad je predsjednik Obama preuzeo dužnost dijelom i zbog traženja američkog čelnika da Izrael zaustavi gradnju na židovskim naseljima na okupiranim područjima Zapadne obale i istočnog Jeruzalema

Izrael je objavio plan kupovine modernih lovaca bombardera, nevidljivih za radare, u vrijednosti gotovo tri milijarde dolara, od američke tvrtke Lockheed Martin. Do ovog dolazi dok Izrael razmatra razne opcije uključujući preventivni udar na iranske nuklearne objekte.

Jedan dužnosnik izraelskog Ministarstva obrane rekao je da je kupovina 20 lovaca tipa F-35 dio rutinske modernizacije izraelske zračne obrane. Ipak, do objave je došlo nakon što su izraelski čelnici održali tajni sastanak na temu – kako se nositi s iranskom nuklearnom prijetnjom. Izraelski obavještajci vjeruju da je Iran blizu razvijanja nuklearnog oružja koje bi mogao uporabiti protiv Izraela. Iranski čelnici opetovano pozivaju na uništenje židovske države. Vojni stručnjaci u Izraelu odavno su upozorili da bi preventivni udar na iranske nuklearne objekte vjerojatno doveo do dužeg rata.

Umirovljeni izraelski general bojnik Eitan Ben Eliyahu, bivši je čelnik izraelskog zrakoplovstva. On je izjavio za Glas Amerike da se Izrael treba pripremiti za duži rat. "Rokovi pokazuju da će prva isporuka novih zrakoplova Izraelu uslijediti najranije 2015. godine. Znamo da postoji prijetnja da se Iran domogne nuklearnog oružja prije toga. S druge strane, ovo nije jednokratna ili kratkoročna prijetnja. Moramo razmotriti sve opcije onoga što bi se moglo događati u budućnosti. Zato trebamo nove zrakoplove premda prva isporuka neće biti prije 2015. godine".

Do sporazuma bi moglo doći u trenutku dok mnogi Izraelci sumnjaju u američku podršku židovskoj državi. Odnosi između Bijele kuće i Izraela pogoršali su se od kad je predsjednik Obama preuzeo dužnost dijelom i zbog traženja američkog čelnika da Izrael zaustavi gradnju na židovskim naseljima na okupiranim područjima Zapadne obale i istočnog Jeruzalema. Ben Eliyahu i drugi promatrači kažu da će zeleno svjetlo prodaji modernih zrakoplova Izraelu biti promatrano kao test nastavka američke podrške Izraelu. "Kad sporazum bude odobren, to će biti vrlo jasna naznaka da ćemo zajednički osigurati državu Izrael. Mislim da bi odobravanje sporazuma, ako ne isporuka, bilo jasan signal predanosti američke vlade i suradnji između dvije zemlje na osiguravanja Izraela i mira na Srednjem istoku".

Izrael svake godine dobiva milijarde dolara američke pomoći. Ranije ovog mjeseca Sjedinjene Države su objavile plan prodaje lovaca bombardera F-15 Saudijskoj Arabiji, ali ti zrakoplovi neće biti opremljeni raketnim sustavima dugog dometa i drugim oružjima čijem se uključivanju u paket Izrael oštro usprotivio.

XS
SM
MD
LG