Linkovi

Izraelci i Palestinci nastavljaju pregovore 14. rujna u Egiptu


Američko Državno tajništvo objavilo je da će se izraelskim i palestinskim čelnicima priključiti državna tajnica Hillary Clinton

Izraelski i palestinski čelnici nastavit će mirovne pregovore u Sharm el-Sheiku u Egiptu 14. rujna te u Jeruzalemu 15. rujna. Američko Državno tajništvo objavilo je da će se izraelskim i palestinskim čelnicima priključiti državna tajnica Hillary Clinton te posebni izaslanik američke administracije za Srednji istok George Mitchell. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je na sastanku vlade da je spreman na povijesni kompromis s Palestincima ukoliko sporazum očuva izraelsku sigurnost. U međuvremenu, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je za Radio Izraelske vojske da je dosta pregovora jer je došlo vrijeme za odluke.

Istodobno, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad izjavio je da bi bilo kakav napad Izraela na njegovu zemlju vodio ka uništenju židovske države. Ahmadinedžad je rekao kako sumnja da bi se Izrael ili Sjedinjene Države odvažili na takav napad jer znaju, dodao je, da Iran ima mogućnost da uzvrati odlučno i na široko. Kako je rekao, bilo kakav napad Izraela na Iran značio bi “eliminaciju cionističkog entiteta sa zemljovida svijeta”. Istodobno, iranski je predsjednik za boravka u Kataru pokušao umanjiti bojazan među susjednim arapskim zemljama da bi ih Iran napao ukoliko bi došlo do oružanog sukoba sa Zapadom oko iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG