Linkovi

Izrael vrši nove napade na Rafah, SAD upozoravaju na moguću katastrofu


Raseljeni Palestinci, koji su pobjegli iz svojih kuća zbog izraelskih napada, sklonili se u šatorski kamp u Rafi
Raseljeni Palestinci, koji su pobjegli iz svojih kuća zbog izraelskih napada, sklonili se u šatorski kamp u Rafi

Izrael je u petak izveo nove udare na prenaseljeni pogranični grad Rafah na jugu Gaze, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište, a ključni izraelski saveznik Sjedinjene Države upozoravaju na prijeteću "katastrofu".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je naredio trupama da se "pripreme za operaciju" u Rafahu, posljednjem velikom gradu u Pojasu Gaze u koji izraelske kopnene trupe tek treba da uđu.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu podržale izraelsku operaciju u Rafahu, a predsjednik Joe Biden je kasnije rekao novinarima da smatra da je izraelsko vođenje rata protiv Hamasa "pretjerano".

Izraelska vojska pojačala je svoje zračne napade na Rafah u četvrtak, a svjedoci su izvijestili o više udara tokom noći.

Ministarstvo zdravlja teritorije kojom upravlja Hamas saopštilo je rano u petak da je više od 100 ljudi ubijeno tokom noći, uključujući najmanje osam u Rafahu.

Palestinski Crveni polumjesec je u međuvremenu saopštio da je troje djece poginulo u napadu na Rafah.

Šef UN-a Antonio Guterres rekao je da su vijesti o predstojećem napadu na grad "alarmantne" i upozorio da će to "eksponencijalno povećati ono što je već humanitarna noćna mora".

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da Washington "još nije vidio nikakve dokaze o ozbiljnom planiranju" kopnene operacije na Rafah.

Dodao je da je Rafah također bila ključna ulazna tačka za humanitarnu pomoć, te da takav napad "nije nešto što bismo podržali".

XS
SM
MD
LG