Linkovi

Izrael vrši nove napade na Rafah, SAD upozoravaju na moguću katastrofu


Raseljeni Palestinci, koji su pobjegli iz svojih kuća zbog izraelskih napada, sklonili se u šatorski kamp u Rafi
Raseljeni Palestinci, koji su pobjegli iz svojih kuća zbog izraelskih napada, sklonili se u šatorski kamp u Rafi

Izrael je u petak izveo nove udare na prenaseljeni pogranični grad Rafah na jugu Gaze, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište, a ključni izraelski saveznik Sjedinjene Države upozoravaju na prijeteću "katastrofu".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je naredio trupama da se "pripreme za operaciju" u Rafahu, posljednjem velikom gradu u Pojasu Gaze u koji izraelske kopnene trupe tek treba da uđu.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu podržale izraelsku operaciju u Rafahu, a predsjednik Joe Biden je kasnije rekao novinarima da smatra da je izraelsko vođenje rata protiv Hamasa "pretjerano".

Izraelska vojska pojačala je svoje zračne napade na Rafah u četvrtak, a svjedoci su izvijestili o više udara tokom noći.

Ministarstvo zdravlja teritorije kojom upravlja Hamas saopštilo je rano u petak da je više od 100 ljudi ubijeno tokom noći, uključujući najmanje osam u Rafahu.

Palestinski Crveni polumjesec je u međuvremenu saopštio da je troje djece poginulo u napadu na Rafah.

Šef UN-a Antonio Guterres rekao je da su vijesti o predstojećem napadu na grad "alarmantne" i upozorio da će to "eksponencijalno povećati ono što je već humanitarna noćna mora".

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da Washington "još nije vidio nikakve dokaze o ozbiljnom planiranju" kopnene operacije na Rafah.

Dodao je da je Rafah također bila ključna ulazna tačka za humanitarnu pomoć, te da takav napad "nije nešto što bismo podržali".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG