Linkovi

Izrael: Treća doza vakcine starijima od 60 godina


Arhiv - Vakcinacija u Tel Avivu u Izraelu, (Foto: AP/Oded Balilty)
Arhiv - Vakcinacija u Tel Avivu u Izraelu, (Foto: AP/Oded Balilty)

Izrael će početi da nudi treću dozu Pfizer/BioNTech vakcine protiv Covida-19 starijima od 60 godina, što je prvi takav potez u svijetu preduzet u okviru napora da se uspori širenje delta soja koronavirusa.

Premijer Naftali Benet, koji je najavio novu kampanju, rekao je da će dodatnu dozu u petak prvi primiti predsjednik Isak Hercog dok će široj javnosti biti dostupna od nedjelje.

"Večeras objavljujem početak kampanje za primanje dodatne, treće doze vakcine. Stvaran život dokazuje da su vakcine bezbjedne. Takođe dokazuje da vakcine štite od teških oboljenja i smrti. I poput vakcina protiv gripa, koje moraju da se ponovo primaju s vremena na vrijeme, to je i ovdje slučaj", rekao je Benet u obraćanju naciji.

Benet je rekao da će poslije konferencije za novinare prvo nazvati majku da je ohrabri da primi dodatnu dozu vakcine.

Treće doze vakcine protiv koronavirusa još nisu odobrene u SAD i EU. Također još nije dokazano da li pomažu i ako je to slučaj, kome su potrebne i kada. Prvo veliko istraživanje te strategije počinje u Norveškoj i obuhvatiće hiljade pacijenata.

Dodatne, takozvane "buster" doze su prethodno nuđene u nekim zemljama, u kojima su se koristile kineske i ruske vakcine.

Izrael je ranije ove godine sproveo jednu od najagresivnijih i najuspješnijih kampanja za vakcinaciju. Više od 57 odsto od 9,3 miliona stanovnika primilo je dvije doze Pfizer/BioNTech vakcine, a više od 80 procenata stanovnika starijih od 40 godina je vakcinisano.

Program vakcinacije omogućio je Izraelu da otvori ekonomiju prije drugih zemalja. Međutim, ima nagovještaja da efikasnost vakcine slabi tokom vremena i u zemlji je zabilježen nagli rast slučajeva delta soja koronavirusa, čak i među vakcinisanima.

Treću dozu vakcine mogu da prime stariji od 60 godina koji su vakcinisani prije više od pet mjeseci.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG