Linkovi

Izrael upozorava da će sukob u Gazi biti "dug rat"


Pojas Gaza, 24. decembar 2023
Pojas Gaza, 24. decembar 2023

Kako broj mrtvih u Gazi i dalje raste, izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će rat njegove zemlje protiv Hamasa u enklavi biti dug.

"Neka bude jasno: ovo će biti dug rat... [dok] Hamas ne bude eliminisan i mi obnovimo sigurnost i na sjeveru i na jugu", rekao je Netanyahu na sjednici vlade u nedjelju.

Uz nastavak izraelskih napada na Gazu, ukupan broj poginulih Palestinaca prešao je 20.400, prema ministarstvu zdravlja Gaze koje vodi Hamas. Ukupan broj ubijenih vojnika prešao je 154 od početka izraelske kopnene operacije u pojasu Gaze.

"Rat od nas iziskuje veoma veliku cijenu; međutim, nemamo izbora [osim] da nastavimo da se borimo", rekao je Netanyahu

Ogromna područja Gaze leže u ruševinama, a njenih 2,3 miliona ljudi, od kojih su većina raseljeni, trpi tešku nestašicu vode, hrane, goriva i lijekova zbog izraelske opsade.

Militanti Hamasa su 7. oktobra napali južne izraelske zajednice, ubivši oko 1.200 ljudi, navodi Izrael. Grupa, koju su SAD i drugi proglasili terorističkom grupom, također je uzela oko 240 osoba za taoce, od kojih 129 ostalo u Gazi.

Kao odgovor, Izrael je rekao da će slomiti Hamas i pokrenuo zračnu, kopnenu i pomorsku ofanzivu na Gazu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG