Linkovi

Izrael uhapsio sestre ubijenog lidera Hamasa Saleha al-Arurija


Žene nose plakat sa slikom zamjenika čelnika Hamasa, Saleha al-Arourija, ubijenog, kako libanonski i palestinski sigurnosni izvori kažu, napadom izraelske bespilotne letjelice.
Žene nose plakat sa slikom zamjenika čelnika Hamasa, Saleha al-Arourija, ubijenog, kako libanonski i palestinski sigurnosni izvori kažu, napadom izraelske bespilotne letjelice.

Izraelski vojnici uhapsili su dvije sestre Saleha al-Arurija, lidera Hamasa koji je ovog mjeseca ubijen u Libanonu, saopćili su u nedjelju palestinski izvori i izraelska vojska, prenio je AFP.

Ubistvo Arurija, zamjenika šefa Hamasa, u predgrađu Beiruta 2. januara naširoko se pripisuje napadu izraelske bespilotne letjelice, što je potaknulo strahove da bi se izraelski rat u Gazi mogao proširiti u regionalni sukob.

Izraelska vojska saopćila je 14. januara da je uhapsila dvije žene na okupiranoj Zapadnoj obali "nakon što su poticale na terorizam protiv države Izrael", ne navodeći pojedinosti.

Avar al-Aruri, brat supruge Saleha al-Arurija, rekao je da su dvije žene i nekoliko drugih članova obitelji stavljeni u "administrativni pritvor".

Organizacija Klub palestinskih zatvorenika saopćila je da su Dalal al-Aruri (52) i Fatima al-Aruri (47) uhapšene na različitim lokacijama u blizini grada Ramalaha.

Izraelska vojska optužila je Arurija za pomoć u planiranju napada 7. oktobra na jugu Izraela koju je izveo Hamas iz Gaze i koji je rezultirao smrću 1.140 osoba, prema brojci AFP-a temeljenoj na službenim izraelskim podacima.

Aruri je bio najistaknutiji glas u Hamasu koji se zalagao za bliske odnose sa Iranom i zaslužan je za pomoć u izgradnji "Osovine otpora" saveza između Hamasa, Irana i Hezbolaha, koji od Irana dobija značajnu pomoć u Libanonu.

Sahrana Saleha al-Arourija u Bejrutu, Liban 4. januara 2024.

Izraelska vojna kampanja u Gazi od tada je ubila najmanje 23.843 ljudi, većinom žena i djece, prema ministarstvu zdravstva u Gazi koje vodi Hamas, organizacija koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom.

Klub palestinskih zatvorenika rekao je da je 5.875 Palestinaca uhapšeno na Zapadnoj obali od početka rata u Gazi.

Rečeno je da je od njih 1.970 stavljeno u "administrativni pritvor", što omogućuje zadržavanje osumnjičenih bez podizanja optužnice ili suđenja na obnovljiva razdoblja do šest mjeseci.

Izrael kaže da administrativni pritvor ima za cilj omogućiti vlastima da zadrže osumnjičene dok u međuvremenu nastavljaju prikupljati dokaze, s ciljem sprječavanja napada ili drugih sigurnosnih prijestupa.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu tokom Šestodnevnog rata 1967. i, isključujući pripojeni istočni Jeruzalem, teritorij je sada dom za oko 490.000 Izraelaca koji žive u naseljima koja se prema međunarodnom pravu smatraju ilegalnima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG