Linkovi

Izrael izvršio vazdušne udare na Siriju u odgovoru na raketni napad


Na fotografiji napravljenoj špijunskim satelitom 29. septembra 1971. sa kog je vlada SAD kasnije skinula oznaku tajnosti, vidi se postrojenje poznato kao Centar za nuklearna istraživanja Šimon Peres, nedaleko od Dimone, Izrael.
Na fotografiji napravljenoj špijunskim satelitom 29. septembra 1971. sa kog je vlada SAD kasnije skinula oznaku tajnosti, vidi se postrojenje poznato kao Centar za nuklearna istraživanja Šimon Peres, nedaleko od Dimone, Izrael.

Raketa lansirana iz Sirije pogodila je rano u četvrtak južni Izrael, izazvašvi oglašavanje sirena za vazdušni napad u blizini tajnog nuklearnog reaktora u zemlji, saopštila je izraelska vojska. Kao odgovor, vojska je saopštila da je napala raketni bacač i sisteme protivvazdušne odbrane u susjednoj Siriji.

Incident, obilježavajući najozbiljnije nasilje između Izraela i Sirije u posljednjih nekoliko godina, ukazao je na vjerovatno iransko učešće. Iran, koji održava trupe i bliske snage u Siriji, optužio je Izrael za seriju napada na nuklearna postrojenja, uključujući i sabotažu u nuklearnom postrojenju Natanz 11. aprila i obećao osvetu. Takođe je prijetio da će zakomplikovati pokušaje koje predvode SAD da ožive međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom.

Izraelska vojska je saopštila da je projektil pao u region Negev i da su se oglasile sirene za vazdušni napad u Abu Krinatu, selu na samo nekoliko kilometara od Dimone, gdje se nalazi izraelski nuklearni reaktor, a zabilježene su i eksplozije širom Izraela. Vojska je kasnije rekla da raketa nije nanijela nikakvu štetu.

Izraelska vojska je u početku opisala ispaljeno oružje kao raketu zemlja-vazduh, koje se obično koristi za protivvazdušnu odbranu od ratnih aviona ili drugih projektila. To bi moglo nagovijestiti da je sirijska raketa gađala izraelske ratne avione, ali je pogrešno promašila i odletjela.

Međutim, Dimona je 300 kilometara južno od Damaska, što je dugačak domet za pogrešno ispaljenu raketu zemlja-vazduh.

Sirija izjveštava o četvorici ranjenih

Sirijska državna novinska agencija SANA saopštila je da su četiri vojnika ranjena u izraelskom udaru u blizini Damaska, kao i da je pričinjena određena štetu. Agencija nije elaborirala osim što tvrdi da je protivvazdušna odbrana Sirije presrela "većinu neprijateljskih projektila", za koje se tvrdi da su ispaljeni sa Golanske visoravni koju je anektirao Izrael.

Niko nije neposredno preuzeo odgovonost za raketni udar, niti je neko u Iranu to komentarisao, ali u subotu su iranske tvrdolinijaške novine Kaihan objavile mišljenje iranskog analitičara Sadolaha Zareija u kojem se sugeriše da je izraelsko postrojenje Dimona na meti nakon napada na Natanz. Zarei je u svojim primjedbama naveo ideju "oko za oko".

Treba preduzeti akciju "protiv nuklearnog postrojenja u Dimoni", napisao je on. "To je zato što nijedna druga akcija nije na istom nivou kao incident sa Natancom".

Široko se vjeruje da je reaktor Dimona središnji dio neprijavljenog programa nuklearnog oružja. Izrael niti potvrđuje niti poriče da ima nuklearni arsenal.

Iako je Kaihan malotiražni list, njegovog glavnog urednika Huseina Šariatmadarija imenovao je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i u prošlosti je opisivan kao njegov savjetnik.

Ranije zahtijevani udari

Zarei je u prošlosti zahtijevao odmazdu protiv Izraela. U novembru je predložio da Iran napadne izraelski lučki grad Haifu zbog sumnje da je Izrael umiješan u ubistvo naučnika koji je decenijama ranije osnovao iranski vojni nuklearni program. Međutim, Iran tada nije uzvratio.

Izrael i Iran su glavni neprijatelji. Izrael optužuje Iran za pokušaj razvoja nuklearnog oružja i usprotivio se naporima koje predvode SAD za oživljavanje međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom. Uz izraelsko ohrabrenje, tadašnji predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog spoazuma sa Iranom 2018. godine.

Iran je nedavno počeo da obogaćuje malu količinu uranijuma do čistoće do 60 odsto, što je najviši nivo ikad za njegov program koji se približava još većem nivou oružja. Međutim, Iran insistira da je njegov program u miroljubive svrhe. Takođe je pozvao na veću međunarodnu kontrolu objekta Dimona.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta je rekao da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije sposobnost nuklearnog oružja, a zvaničnici odbrane priznali su da pripremaju moguće napadne misije na iranske ciljeve.

Izrael je dva puta bombardovao druge zemlje Bliskog istoka kako bi ciljali njihove nuklearne programe.

Nuklearni razgovori

Svi incidenti dolaze u vrijeme kada Iran pregovara u Beču sa svjetskim silama o potencijalnom ponovnom ulasku SAD u Nuklearni sporazum Irana i svjetskih sila. Tamošnji pregovarači opisali su razgovore kao konstruktivne do sada, iako priznaju da bi sabotaža Natanca mogla da zategne razgovore.

Izraelska vlada kaže da sporazum neće spriječiti Iran da razvije sposobnost nuklearnog naoružavanja. Takođe se kaže da se ne bavi iranskim raketnim programom velikog dometa i njegovom podrškom neprijateljskim i Iranu bliskim snagama u Libanu, Siriji i Gazi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG