Linkovi

Izrael se zatvara za strance zbog novog soja koronavirusa


Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu
Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu

Izrael je najavio da će stranim državljanima zabraniti ulazak u zemlju zbog novog soja koronavirusa, čime postaje i prva država koja zbog omikrona zatvara svoje granice.

Premijer Naftali Benet je u saopštenju naveo da će zabrana, koju još formalno treba da odobri vlada, trajati 14 dana. Zvaničnici se nadaju da će u tom periodu biti dostupno više informacija o efikasnosti vakcina protiv omikrona, za koji je Svjetska zdravstvena organizacija navela da je "zabrinjavajući".

Izraelci koji budu ulazili u zemlju moraće u karantin, čak i ako su vakcinsani.

Zabrana ulaska za strance stupa na snagu u noći između nedelje i ponedeljka, dok je zabrana ulaska putnika iz većine afričkih zemalja već na snazi.

Najavljeno je i da će se koristiti protivteroristička tehnologija za praćenje telefona, kako bi se spriječilo širenje nove varijante.

Ta tehnologija se već povremeno koristila od marta 2020, a podrazumijeva praćenje zaraženih kako bi se utvrdilo sa kim su bili u kontaktu. Izraelski vrhovni sud je ograničio upotrebu tehnologije zbog zadiranja u ljudska prava.

U Izraelu je do sada potvrđen jedan slučaj zaraze omikronom, a sumnja se da ih ima još sedam. Ministarstvo zdravlja nije saopštilo da li je zaraženi bio vakcinisan.

Oko 57 odsto od 9,4 miliona Izraelaca je kompletno vakcinisano - što podrazumjeva da su primili i treću dozu ili da im još nije prošlo šest mjeseci od revakcinacije.

Od početka pandemije u Izraelu je registrovano 1,3 miliona zaraženih i oko 8.000 umrlih od kovida.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG