Linkovi

Izrael priznao napad sirijski nuklearni reaktor 2007. godine


Fotografije izraelskog vazdušnog napada na sirijski nuklearni reaktor 2007. godine
Fotografije izraelskog vazdušnog napada na sirijski nuklearni reaktor 2007. godine

Izraelska vojska priznala je u srijedu da je odgovorna za vazdušni napad u kojem je 2007. godine uništen sirijski nuklearni reaktor.

Saopšteno je da je postrojenje u regionu Deir al-Zour bilo blizu aktiviranja kada je poslata grupa borbenih aviona u tajnu misiju, a objavljen je i video iz pilotska kabine, kao i fotografije operacije.

Sirija je demantovala da je izgradila nuklearni reaktor u tom području. Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je 2011. godine da je postrojenje "vjerovatno" nuklearni reaktor.

Načelnik Generalštaba izraelskih odbrambenih snaga Gadi Eisenkot rekao je da je vazdušni napad upozorenje da Izrael neće dozvoliti da određene aktivnosti ugroze bezbjednost zemlje.

"Poruka napada na reaktor 2007. godine je da Izrael neće tolerisati izgradnju koja možda da predstavlja egzistencijalnu prijetnju. To je bila poruka i 1981. godine, 2007. godine kao i u budućnosti za naše neprijatelje", naglasio je on.

Izrael je 1981. godine izveo napad na reaktor u izgradnji u Iraku. Nedavno je izveo brojne vazdušne napade u Siriji čiji cilj je, kako se vjeruje, bio da spriječi dopremanje zaliha Hezbolahu u Libanu.

Vojska nije iznosila detalje o tim napadima, kao što je držala u tajnosti i napad 2007. godine, iako se i tada vjerovalo da je Izrael odgovoran.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG