Linkovi

Palestinci suočeni sa humanitarnom krizom u Gazi dok se Izrael sprema za napad


Palestinac sjedi na ruševinama uništene kuće nakon izraelskog vojnog napada na izbjeglički kamp Rafah, na jugu Pojasa Gaze 15. oktobra 2023.
Palestinac sjedi na ruševinama uništene kuće nakon izraelskog vojnog napada na izbjeglički kamp Rafah, na jugu Pojasa Gaze 15. oktobra 2023.

SAD kažu da će granični prijelaz između pojasa Gaze i Egipta biti ponovo otvoren, ali nije rečeno kada, dok su Ujedinjeni narodi upozorili na strašne humanitarne uslove u Gazi. Izrael je rekao Palestincima koji žive u sjevernom dijelu Gaze da napuste područje prije vojne operacije.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji bi se trebao vratiti u Izrael u ponedjeljak, rekao je da Sjedinjene Države rade s Egiptom, Izraelom i UN-om kako bi osigurale da pomoć može ući u Gazu i stići do onih kojima je potrebna.

Šef UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama rekao je u nedjelju da se Gaza "davi" i da će uskoro nestati zaliha vode, hrane i lijekova.

"Prošlonedjeljni napad na Izrael bio je užasan," rekao je on novinarima. "Napad i uzimanje talaca su flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Ali odgovor na ubijanje civila ne može biti ubijanje više civila."

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je militante Hamasa koji su napali Izrael i uzeli više od 150 ljudi za taoce da odmah oslobode taoce bezuslovno. Također je pozvao Izrael da omogući nesmetan pristup humanitarnim zalihama i radnicima Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da će "uništiti Hamas" dok se 300.000 izraelskih vojnika okupilo na granici pojasa Gaze uoči očekivane kopnene invazije na Hamas.

U napadu Hamasa ubijeno je 1.300 Izraelaca i stranih državljana. Izrael je zauzvrat pokrenuo zračnih napade na Gazu i ubio 2.670 Palestinaca.

"Hamas je mislio da ćemo biti uništeni", rekao je Netanyahu. "Mi smo ti koji ćemo uništiti Hamas."

U borbama je ubijeno 30 Amerikanaca, a 13 se vodi kao nestalo.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Netanyahua u subotu i ponovio "nepokolebljivu" podršku SAD-a Izraelu, navodi se u saopštenju Bijele kuće. Biden je također obavijestio Netanyahua o vojnoj podršci SAD-a Izraelu.

Nakon niza prekograničnih napada militanata Hezbollaha u Libanonu u sjevernom Izraelu, Izrael je u ponedjeljak najavio evakuaciju stanovnika iz 28 sela unutar dva kilometra od granice.

Dopisnica UN-a Margaret Besheer doprinijela je ovom izvještaju. Neke informacije za ovaj članak stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG