Linkovi

Izrael preko noći nastavio sa zračnim napadima, Hamas kaže da je ubijeno najmanje 55 osoba


Palestinci traže žrtve na mjestu izraelskog napada na kuću u Khan Younisu, 21. oktobar 2023.
Palestinci traže žrtve na mjestu izraelskog napada na kuću u Khan Younisu, 21. oktobar 2023.

U napadima Izraela na Pojas Gaze tokom noći ubijeno je najmanje 55 ljudi, saopštile su u nedjelju vlasti Hamasa.

Dodaje se da je više od 30 kuća uništeno za nekoliko sati nakon što je portparol izraelske vojske rekao da će akcije biti pojačane.

Sirijski državni mediji javili su da je Izrael izvršio vazdušne napade u nedjelju rano ujutru na međunarodne aerodrome u glavnom gradu Sirije Damasku i gradu Alepu na sjeveru zemlje.

U napadima je, kako navode sirijski mediji, jedna osoba ubijena, dok su piste oštećene i van upotrebe.

Ovo je drugi napad ovog mjeseca na međunarodni aerodrom u Damasku i treći na aerodrom u Alepu.

Izraelska vojska nije zasad komentarisala navode medija u Siriji.

Izrael kaže da je njegov avion pogodio kompleks ispod džamije na Zapadnoj obali gdje su pripadnici Hamasa i palestinskog Islamskog džihada planirali "neposredni teroristički napad".

Wafa, zvanična novinska agencija Palestinske uprave, saopćila je da je najmanje jedna osoba ubijena u napadu, a nekoliko drugih je povrijeđeno u kompleksu ispod džamije Al-Ansar u izbjegličkom kampu Dženin.

Izraelski zračni napad je barem drugi u posljednjih nekoliko dana koji je pogodio okupiranu Zapadnu obalu, gdje je nasilje između jevrejskih doseljenika i Palestinaca poraslo otkako su Hamasovi naoružani napadači iz Gaze izveli smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra.

U Gazu je u subotu tokom dana počela da pristiže prva humanitarna pomoć iz Egipta, dok Izrael istovremeno najavljuje da planira da pojača napade na Pojas Gaze od subote uveče, kao pripremu za novu fazu rata protiv Hamasa, rekao je portparol izraelske vojske.

Upitan o potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Gazu, admiral Danijel Hagari je rekao da se vojska trudi da stvori optimalne uslove za to prije nego što krene.

Kamioni sa humanitarnom pomoći, uključujući hranu, lijekove i vodu, ušli su u subotu u opkoljeni Pojas Gaze preko prelaza Rafa koji kontroliše Egipat.

U Gazu je ušlo 20 kamiona, poslije čega su Ujedinjene nacije pozvale na prekid vatre i neograničeni humanitarni pristup toj enklavi.

Palestinski zvaničnici saopštili su da su razočarani što nisu poslate zalihe goriva, te da pomoć predstavlja samo tri posto onoga što je dolazilo u Gazu prije krize.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG